Anmeldelse: Per Petterson, «Mitt Abruzzo - Journal 29.1–18.7. 2021»

Trollbinder leseren

Pettersons desperate dagbok er skrevet med en så intens og nærmest manisk tilstedeværelse at jeg blir helt slått ut.

VITALT: Per Petterson slår knockout på leseren med sin nye roman som både er vital, desperat og tørrvittig. Foto: Henning LillegårdFoto: Henning Lillegård
VITALT: Per Petterson slår knockout på leseren med sin nye roman som både er vital, desperat og tørrvittig. Foto: Henning LillegårdFoto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det skjer ikke ofte, kanskje et par tre ganger gjennom året, at jeg leser ei bok som er så overveldende god at jeg nærmest sitrer når jeg leser. Sånn er det med Per Pettersons dagbokaktige «Mitt Abruzzo». Den har en nervøst intens tilstedeværelse som trollbinder leseren.

Utgangspunktet virker ganske håpløst. Det er 29. januar 2021, femten minusgrader ute, og hele Norge lider av pandemisk isolasjon. Per Petterson sitter på småbruket på Hemnes på Høland og går på veggene av frustrert rastløshet. Byggetillatelsen til hans og konas nye hus lar vente på seg. Arbeidet med romanen «Nattsvermeren» har gått helt i stå. I stedet for å skrive videre på denne, bestemmer han seg for å journalføre det neste halvåret, fram til bursdagen sin 18. juli samme år.

Raser i vei

«Torsdag 11. februar. Våkna kvart over fem og var lei meg og blytung. Jeg var så rastløs i går kveld, greide ikke sitte stille, drakk litt, spiste for seint.» Dette kan være en typisk åpning på journalskrivingen før han raser i vei om været og bikkja og bukken. Om Arbeiderpartireformen og Forfatterforeningens opprop og Roy Jacobsens utmeldelse. Om jeepen som er gåen og utallige innbilte sykdommer. Om pandemien og enmeteren og kohortene, skilsmisse og skyldfølelse og arbeiderklasse(selv)bevisstheten som ble podet inn i barndommen på Veitvet i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer