Barkbiller:

Truer bokåret

Bokbransjen har lenge slitt med papirmangel. Sultne barkbiller kan bli neste ledd i krisen.

GLUPS: Denne sultne krabaten har gått løs på Canadas skoger og truer hele verdens papirproduksjon. Det påvirker bokbransjen. Foto: Udo Schmidt.
GLUPS: Denne sultne krabaten har gått løs på Canadas skoger og truer hele verdens papirproduksjon. Det påvirker bokbransjen. Foto: Udo Schmidt. Vis mer
Publisert

Coronapandemien har rammet hele verdens bokbransje hardt. Alle ledd i prosessen, fra papirproduksjon, blekk og frakt, har slitt med forsinkelser. Her hjemme har det blant annet ført til at bokhandlene har vært tomme for bøker av nobelprisvinner i Litteratur Abdulrazak Gurnah og Trond-Viggo Torgersens populære bok «Kroppen for voksne».

I sentrum av denne krisen finner vi en liten krabat, den kanadiske barkbillen, som truer med å sabotere moroa for alle bokormer.

Varme vintere har ført til barkbilleangrep i kanadiske skoger, som rett og slett «spiser opp» skogene i rekordfart. Det påvirker verdens papirproduksjon kraftig. Canada er verdens fjerde største eksportør av skogsprodukter, ifølge The Atlantic.

- Skutt i været

Vanligvis overlever ikke barkbillene de tøffe kanadiske vintrene, men verdens klimakrise gjør at det er mulig for dem å overvintre med livet i behold.

Biologiprofessor ved Universitetet i Alberta, Janice Cooke, forklarer at den vanlige mann i gata vil merke denne utviklingen

- Det er mange som tror at klimakrisen ikke påvirker dem, men så går de til jernvarehandelen og oppdager at tømmerprisen har skutt i været, sier hun til The Atlantic.

Ifølge SSB har den gjennomsnittlige tømmerprisen økt med 32 prosent i 2021, og har satt nye rekorder her til lands. Om prisøkningen fortsetter i takt med stadig større etterspørsel kan det i verste fall føre til at flere papirfabrikker må legges ned, og bokforlagene må bestille mindre opplag. I Sverige og Finland har papirkrisen blant annet ført til nedleggelse av store fabrikker, ifølge Bok365.

Sammensatt krise

Roy Jensrud, produksjonssjef i Cappelen Damm, sier til Bok365 at barkbille-angrepene har ført til at man blant i USA opplever et udekket behov for tømmer. USA kjøper vanligvis tømmer fra nabolandet i fjor, men nå må det importeres helt fra Europa. Det bringer selvfølgelig med seg økte importpriser.

ScandBook, som trykker bøker for flere norske forlag, har også opplevd store forsinkelser i år. Til Dagbladet forklarte konsernsjefen i ScandBook, Håvard Grotheim, at det ikke bare dreiser seg om papir- og tremasse-mangel.

- Dette er et sammensatt bilde, hvor det meste kan tilskrives pandemien og virkningene av den. For det handler om transport, mange bøker blir trykket i utlandet. Vi har trykkerier i Sverige og Litauen. Problemer med frakt er kjent, men også problemer med å skaffe deler til vedlikehold i produksjonslinja, sa Grotheim.

Hva den internasjonale papirkrisen og de kanadiske billene gjør med prisen på bøker, er foreløpig uvisst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer