Barkbiller:

Truer bokåret

Bokbransjen har lenge slitt med papirmangel. Sultne barkbiller kan bli neste ledd i krisen.

GLUPS: Denne sultne krabaten har gått løs på Canadas skoger og truer hele verdens papirproduksjon. Det påvirker bokbransjen. Foto: Udo Schmidt.
GLUPS: Denne sultne krabaten har gått løs på Canadas skoger og truer hele verdens papirproduksjon. Det påvirker bokbransjen. Foto: Udo Schmidt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Coronapandemien har rammet hele verdens bokbransje hardt. Alle ledd i prosessen, fra papirproduksjon, blekk og frakt, har slitt med forsinkelser. Her hjemme har det blant annet ført til at bokhandlene har vært tomme for bøker av nobelprisvinner i Litteratur Abdulrazak Gurnah og Trond-Viggo Torgersens populære bok «Kroppen for voksne».

I sentrum av denne krisen finner vi en liten krabat, den kanadiske barkbillen, som truer med å sabotere moroa for alle bokormer.

Varme vintere har ført til barkbilleangrep i kanadiske skoger, som rett og slett «spiser opp» skogene i rekordfart. Det påvirker verdens papirproduksjon kraftig. Canada er verdens fjerde største eksportør av skogsprodukter, ifølge The Atlantic.

- Skutt i været

Vanligvis overlever ikke barkbillene de tøffe kanadiske vintrene, men verdens klimakrise gjør at det er mulig for dem å overvintre med livet i behold.

Biologiprofessor ved Universitetet i Alberta, Janice Cooke, forklarer at den vanlige mann i gata vil merke denne utviklingen

- Det er mange som tror at klimakrisen ikke påvirker dem, men så går de til jernvarehandelen og oppdager at tømmerprisen har skutt i været, sier hun til The Atlantic.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.