Barkbiller:

Truer bokåret

Bokbransjen har lenge slitt med papirmangel. Sultne barkbiller kan bli neste ledd i krisen.

GLUPS: Denne sultne krabaten har gått løs på Canadas skoger og truer hele verdens papirproduksjon. Det påvirker bokbransjen. Foto: Udo Schmidt.
GLUPS: Denne sultne krabaten har gått løs på Canadas skoger og truer hele verdens papirproduksjon. Det påvirker bokbransjen. Foto: Udo Schmidt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Coronapandemien har rammet hele verdens bokbransje hardt. Alle ledd i prosessen, fra papirproduksjon, blekk og frakt, har slitt med forsinkelser. Her hjemme har det blant annet ført til at bokhandlene har vært tomme for bøker av nobelprisvinner i Litteratur Abdulrazak Gurnah og Trond-Viggo Torgersens populære bok «Kroppen for voksne».

I sentrum av denne krisen finner vi en liten krabat, den kanadiske barkbillen, som truer med å sabotere moroa for alle bokormer.

Varme vintere har ført til barkbilleangrep i kanadiske skoger, som rett og slett «spiser opp» skogene i rekordfart. Det påvirker verdens papirproduksjon kraftig. Canada er verdens fjerde største eksportør av skogsprodukter, ifølge The Atlantic.

- Skutt i været

Vanligvis overlever ikke barkbillene de tøffe kanadiske vintrene, men verdens klimakrise gjør at det er mulig for dem å overvintre med livet i behold.

Biologiprofessor ved Universitetet i Alberta, Janice Cooke, forklarer at den vanlige mann i gata vil merke denne utviklingen

- Det er mange som tror at klimakrisen ikke påvirker dem, men så går de til jernvarehandelen og oppdager at tømmerprisen har skutt i været, sier hun til The Atlantic.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer