Kommer med bok:

Truet med skilsmisse

Nadia Ansar, Abid Rajas kone, åpner opp om kampen for å være seg selv i sin nye bok «Min skam». Her forteller hun åpent om en stadig mer kontrollerende Raja, og at hun til slutt bestemte seg for å forlate ham.

GIR UT BOK: Psykologspesialist Nadia Ansar gir ut bok om sitt eget liv. Der åpner hun blant annet opp om den tøffe starten på ekteskapet med Abid Raja, og skammen som har preget store deler av livet hennes. Foto: Lina Hindrum
GIR UT BOK: Psykologspesialist Nadia Ansar gir ut bok om sitt eget liv. Der åpner hun blant annet opp om den tøffe starten på ekteskapet med Abid Raja, og skammen som har preget store deler av livet hennes. Foto: Lina Hindrum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Psykologspesialist Nadia Ansar (43) har vært gift med Venstres Abid Raja siden 2001.

Boka «Min skam», som kom ut onsdag, beskrives som «en historie om forventninger og løsrivelse», og tar for seg «den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv».

Boka får terningkast seks av Dagbladets anmelder:

«Utad var hun den plettfrie datteren, den store kjærligheten til Abid Raja, det gode innvandreralibiet og den velintegrerte psykologen, ekspert på følelser som skam og skyld. Det ingen så var at hun bar på en ryggsekk full av skam og mørke hemmeligheter», skriver Cappelen Damm.

På samme forlag kom ektemannen Abid Raja i 2021 med sin selvbiografi «Min skyld». Boka fikk stor oppmerksomhet og ble en bestselger.

EKTEPAR: Nadia Ansar og ektemannen Abid Raja på vei inn til Amandaprisutdelingen i 2020, da Raja var kultur- og likestillingsminister. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
EKTEPAR: Nadia Ansar og ektemannen Abid Raja på vei inn til Amandaprisutdelingen i 2020, da Raja var kultur- og likestillingsminister. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

Ektemannens bok handler om hans frigjøring fra en konservativ muslimsk æreskultur for å skape seg en egen identitet som norskpakistaner. Den tar også for seg Raja og Ansars kjærlighetshistorie, og kampen for at det kunne bli de to.

«Men Nadias stemme manglet», skriver forlaget.

Blir kontrollerende

I likhet med det ektemannen gjorde i sin bok, skriver Ansar i «Min skam» blant annet om hvordan hun opplevde at ektemannen endret seg i tida før og etter bryllupet.

Ansar beskriver hvordan Raja i forsøket på å gjøre henne «mer spiselig» for familien blir en stadig mer konservativ muslim, og påvirkes av kravene og forventningene til kvinnens ærbarhet.

OM TERROR: Abid Raja i Valgboden. Video: Dagbladet TV Vis mer

Hun slutter å gå med både T-skjorter, leppestift, og begynner å kle seg mer dekkende.

- Mens jeg forsøkte å forene mine to verdener, den norske og den pakistanske, ble Abid stadig mer opptatt av å rendyrke sin pakistanske kultur og å være uklanderlig som muslim. Han var oppriktig redd for at jeg ikke ville oppføre meg i tråd med hans meninger og tanker når vi giftet oss. Derfor ba han meg jobbe med å respektere ham mer, og ikke å irritere ham så ofte, skriver hun i boka.

I boka skriver Nasar at Abid etter tvillingdøtrenes fødsel, lovte å bryte med «de gammeldagse, patriarkalske holdningene». Det var imidlertid ikke alt han kvittet seg med, ifølge boka.

Nasar skriver at Raja mens barna var små, stilte opp i Aftenposten og fortalte at han tok det som en selvfølge at også mennene skulle passe barna og stelle hjemme når de hadde fri.

Hjemme hos det som etter hvert ble en trebarnsfamilie, var det imidlertid ikke helt slik.

- Selv ville jeg så gjerne være en yrkesaktiv kvinne som fulgte med i tida og levde i et likestilt ekteskap. Men fortsatt var det bare jeg som lagde mat, som tok meg av barna og vasket huset, skriver Ansar.

- Når jeg klaget over grettenheten hans eller at han ikke bidro mer hjemme, føltes det som å snakke til en vegg. «Det er sånn jeg er», kunne han svare da.

Ønsket skilsmisse

Ansar bestemmer seg etter hver for å forlate ham, kommer det fram.

- Han innså at han hadde behandlet meg grovt urettferdig. At han hadde hatt urimelige krav og forventninger til meg. «Jeg er villig til å gjøre hva som helst», sa han, «hvis du bare kan gi meg en sjanse til.».

Ansar gir ektemannen en ny sjanse, på to betingelser. Han må gå i terapi, og han må bidra mer hjemme.

- Hadde han ikke tatt et oppgjør med familien sin og skapt den nødvendige avstanden fra det kontrollerende regimet, hadde han ikke gått i terapi og endret sin måte å behandle meg på, hadde vi ikke kunnet være sammen, konstaterer Ansar i boka.

Skriver om overgrep

I tillegg til utfordringene i ekteskapet, vier boka mye oppmerksomhet til hvordan det var å vokse opp i en patriarkalsk kultur og hvordan hele barndommen handlet om å tilfredsstille andres behov. Krysspresset hun opplevde å bli utsatt for, kastet henne inn i en selvforsterkende spiral av skam og mindreverdighetskomplekser, skriver hun.

Foto: Cappelen Damm
Foto: Cappelen Damm Vis mer

Spesielt knyttes skammen til en hendelse da hun var seks år gammel, hvor hun ifølge boka hevder seg utsatt for et overgrep fra en mann.

I boka skildrer hun sin opplevelse av hendelsen.

- Jeg aner ikke hvor lenge det varte. Kanskje tok det ikke mer enn noen få minutter, skriver Nasar.

I boka beskriver hun sin egen skam knyttet til hendelsen, som satte sine spor.

Ikke før i godt voksen alder klarte Nasar å ta et oppgjør med hendelsen, og får etter hvert også en unnskyldning, skriver hun.

Ønsket med boka er å gi «håp og en stemme til andre som har levd og lever med en altoverskyggende skam, og som har opplevd liknende overgrep», skriver Nasar i bokas etterord.

- Stolt

Dagbladet har spurt både Nadia Ansar og Abid Raja om intervju i forbindelse med bokutgivelsen. Begge henviser til forlaget, som sier at intervju ikke er aktuelt.

I en kommentar via forlaget sier Raja:

- Jeg er så utrolig stolt av Nadia, og stum av beundring over hvor modig hun er som har skrevet denne boka. Og jeg er så takknemlig for at hun holdt ut med meg, for det har vært stunder i forholdet vårt hvor jeg tenker det hadde vært helt forståelig om hun hadde forlatt meg.

Raja åpnet opp om tida før og rett etter bryllupet under et intervju på «Lindmo» på NRK i 2021.

Han sa da at han ikke kjenner igjen den Abid han var den gangen, og at det var noe av det vanskeligste å skrive om i boka hans, som kom ut da han var kultur- og likestillingsminister i Solberg-regjeringen.

- Jeg hadde kjempet for å få hun jeg elsket over alt, men min kulturelle bagasje var så stor, og jeg var oppdratt i 25 år til at jeg som mann skal bestemme over kvinnen, sa Raja.

Vendepunktet ble tvillingdøtrenes fødsel, fortalte han.

- De skal ikke oppleve det vi har vært gjennom. De skal leve helt frie liv, og ikke gå rundt og skamme seg og kjenne på skyldfølelse. De skal være helt ut fri.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer