Christian Borch

- Turbulent privatliv

For Christian Borch var deltakelsen i «24-stjerners julekalender» viktig mentalhygiene mens han skrev om de mest dramatiske hendelsene fra livet.

MEMOARBOK: Christian Borch (78) har sittet ved sitt eget skrivekontor på Slemdal i Oslo og skrevet de episodene han husker best fra livet som utenriksjournalist i NRK. Foto: Kristin Svorte
MEMOARBOK: Christian Borch (78) har sittet ved sitt eget skrivekontor på Slemdal i Oslo og skrevet de episodene han husker best fra livet som utenriksjournalist i NRK. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

- En del av de emosjonelle inntrykkene henger igjen. Man blir ikke kvitt dem, sier NRK-profil Christian Borch (78).

Den tidligere utenriksjournalisten har akkurat fortalt om da han var sekunder unna en selvmordsbomber som sprengte seg selv og alle passasjerene på en lokal buss, i lufta. Synet som møtte Borch den dagen i Jerusalem for 12 år siden, har brent seg fast i hukommelsen og tok lenge nattesøvnen hans.

- Jeg var like ved, og kom til plassen før varmen fra de brente likene hadde lagt seg. Jeg så en hjerne som var blåst ut av en skalle og var klistret fast i andre etasje på en vegg utenfor bussen. Det der sitter, altså. Profesjonaliteten beskytter deg ikke særlig i sånne øyeblikk.

NYHETSANKER: Christian Borch har vært både utenriksjournalist og nyhetsanker, her sammen med Gry Blekastad Almås som sistnevnte Foto: Anniken Mjaaland / Dagbladet / ALL OVER PRESS
NYHETSANKER: Christian Borch har vært både utenriksjournalist og nyhetsanker, her sammen med Gry Blekastad Almås som sistnevnte Foto: Anniken Mjaaland / Dagbladet / ALL OVER PRESS Vis mer

Ny bok

De siste åra har NRK-nestoren jobbet med en memoarbok der han forteller om denne og andre dramatiske opplevelser fra sine 36 år som utenriksjournalist. Fra skrivekontoret sitt på toppen av Oslo, har han forsøkt å få utsyn og overblikk over utviklingen i hans eget spesialfelt, internasjonal sikkerhetspolitikk. Han mener vestlig politikk har feilet ved ikke fullt ut å forstå motivasjonen til folk i andre land, som hvorfor Putin kunne starte en krig i Ukraina eller den 24-årige palestineren som sprengte bussen i Jerusalem.

- Situasjonene jeg tar opp er forklart av politikerne som utøvet makten, deretter korrigert og fortolket av statsvitere. Men jeg satt midt oppi det og så ting i et helt annet lys, sier Borch.

HATT FLERE ROLLER: Christian Borch har hatt flere roller i NRK, dette fra da han var programredaktør. Foto: Berit Roald / SCANPIX
HATT FLERE ROLLER: Christian Borch har hatt flere roller i NRK, dette fra da han var programredaktør. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Idealer gikk til helvete

78-åringen har mye på hjertet på de 405 sidene som gis ut i mars neste år. Han tar for seg Berlinmurens fall, Balkan-krigen, den kalde krigen og globaliseringen. Han vil blant annet forklare hvorfor demokratier rundt om i verden nå vakler, og hvorfor økonomien gjør det samme.

- Det har kommet en del aha-opplevelser når jeg har sett tilbake, sier Borch.

- Den såkalte neokapitalismen som dominerte fra begynnelsen av åttitallet ble presentert med et sett av intensjoner, visjoner og idealer som stort sett alle gikk til helvete. Det har i stor grad ført til at politikken har mistet grepet, og at finanskapitalismen fikk kjøre sitt eget løp. Det har skapt en situasjon der demokratiet blir utfordret, slik vi har sett det i USA ,Tyrkia og Polen.

Han fortsetter analysene i et forrykende tempo.

- Folk i demokratiene har tatt demokrati for gitt, og resultatet er at ganske ytterliggående krefter har brukt demokratiet for å kare seg inn i maktens posisjoner, for så å misbrukte dem og lukke demokratiet bak seg, sier han.

- Tilliten til demokratiet som styringsform er redusert. Det så vi spesielt i den voldsomme oppslutningen om Trump. Han er en kjeltring og gjøgler, men det gjør ikke noe fordi det liksom var moro, sier Borch, som mener politikernes bruk av markedsrådgivere har vært ødeleggende.

- Det har ført til at politikken delvis likner markedsføring av bleier, biler og sydenturer, og det svekker tilliten til demokratiet.

MED SAMBOEREN: Christian Borch og samboer Joséphine Sconza på premieren av «24-stjerners julekalender på NRK». Foto: Espen Solli
MED SAMBOEREN: Christian Borch og samboer Joséphine Sconza på premieren av «24-stjerners julekalender på NRK». Foto: Espen Solli Vis mer

Egne opplevelser

Nå sitter 78-åringen antrukket i dress, struttende av energi og forteller at det gir ham mye å tolke internasjonal politikk åtte år etter at han gikk av med pensjon i NRK. Og selv om han tar opp mørke historier og tidvis dystre analyser i sin kommende bok, har det vært givende å minnes Nato-toppmøter og personlige møter med folk som Margaret Thatcher og Benjamin Netanyahu.

- Jeg har tatt et tilbakeblikk på en rekke episoder gjennom de cirka 400 åra jeg arbeidet som utenriksjournalist, oppsummerer han humrende.

Christian Borch har skrevet flere bøker om internasjonal politikk. Men nytt i den kommende boka, som blir hans tjuende, er at han fletter inn egne opplevelser – blant dem at hans første kone døde av kreft, bare 42 år gammel.

- Jeg har hatt et relativt turbulent privatliv og bruker det litt som en kulisse, forteller Borch.

Etter en privilegert oppvekst på Holmenkollen i Oslo, ikke langt fra der han nå bor, mønstret han på en tanker i internasjonal fart som dekksgutt knapt 17 år gammel og seilte ute i et år. Han likte godt å skrive brev hjem om sine opplevelser, og siden har han egentlig bare fortsatt å fortelle.

- Opplevelsen ble så sterk at jeg fant ut at jeg ville gjøre det samme hele livet. Det ble en besettelse, forteller journalisten.

Han synes derimot det har vært krevende å skrive mer selvbiografisk.

- Jeg ble oppfordret av min redaktør til å bruke meg selv i boka, siden jeg har opplevd en del. Men jeg sitter med en følelse av at det er litt jålete og ekshibisjonistisk å framstille ting rundt en person som akse, så jeg har prøvd å balansere det.

I NYTT PROGRAM: Samboer Joséphine Sconza, Christian Borch, Markus Neby og Olaug Bollestad på premieren av «24-stjerners julekalender». Foto: Espen Solli
I NYTT PROGRAM: Samboer Joséphine Sconza, Christian Borch, Markus Neby og Olaug Bollestad på premieren av «24-stjerners julekalender». Foto: Espen Solli Vis mer

I omdiskutert julekalender

Som en slags lettbeint balanse til den tunge politiske tematikken i boka, takket han også ja til å være med i den populære, men omdiskuterte NRK-serien «24-stjerners julekalender».

- Ja, altså, jeg har ikke turt å se på det selv, sier Borch, som for første gang i intervjuet lar blikket vike.

- Min eldste datter har kommet med bemerkninger som kan tolkes som lett sarkastiske, mens min yngste datter har vært helt henrykt, legger 78-åringen til.

I noen uker i mai skulle Borch og de andre deltakerne, pakket inn i et telt for å stenge solstrålene ute, forsøke å skape julestemning i de rare utfordringene i programmet. 79-åringen visste ikke hvem 20 av de 24 «kjendisene» i produksjonen var fra før, heller ikke programleder Markus Neby. Men innrømmer at det var veldig gøy å bli kjent med dem alle.

- Det er jævla gøy å måtte bruke andre sider av seg selv og ikke ta seg selv for alvorlig. Det er en type mental hygiene. Og jeg synes det er veldig moro å være med på svære, profesjonelle fjernsynsproduksjoner. Det var altså tolv kameraer i virksomhet her, smiler han.

På TV julaften

Jula skal han feire med de to døtrene og deres familier, og med sin samboer Joséphine Sconza (59), hennes to sønner og mor. Og kanskje tar de inspirasjon fra oppgavene i «24-stjerners julekalender» under feiringen.

- Jeg har en svak følelse av at min yngste datter kommer til å si vi skal ha ringdans og pappa skal være fordanser. Og den «katt, mus og nisse»-leken den minner jo om «stein saks papir», og kan godt være vi tar, humrer Borch.

Ellers ser han fram til ro med sine kjære, noe han tror flere er blitt mer opptatt av i det siste – som også er tema i den kommende boka. For på tross av krigen i Ukraina, økonomisk vansker og dystre analyser, ser Borch lyst på framtida.

- Det høres dystopisk ut, men er ikke det. Enhver bølge møter på et eller annet punkt sin egen motbølge. Jeg tror den er i gang. Vi merker forskjeller i sosiale handlingsmønstre etter covid og krigen. Folk er mer opptatt av gjenbruk, de nære ting og sitt indre liv enn å flashe rundt med jåleri i det ytre rom, sier han.

- Tror du på arvesynden, kan du tro at herren har sendt covid og Putin til verden for å lære folk opp. Og jeg tror nesten det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer