Anmeldelse: «Elias og Benjamin - En fortelling om å være far i møte med det utenkelige»

Tvillingbrødre begikk selvmord: - Utenkelig

Fars fortelling om tvillingene Elias og Benjamin som tok livene sine, er ufattelig tung.

UMISTELIGE: Lars Petter Kjær skriver om tvillingsønnene sine - og om å miste dem. Elias var litt høyere, mer åpen og utadvendt enn broren. Benjamin var innadvendt, og møtte verden gjennom Elias, forteller Kjær. Foto: Cappelen Damm
UMISTELIGE: Lars Petter Kjær skriver om tvillingsønnene sine - og om å miste dem. Elias var litt høyere, mer åpen og utadvendt enn broren. Benjamin var innadvendt, og møtte verden gjennom Elias, forteller Kjær. Foto: Cappelen Damm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den vakre kirkegården på Hamarøy, mai 2019. En kiste med en urne på toppen, innrammet av en blomsterkrans. De to som begraves heter Elias og Benjamin. De er tvillingbrødre. Elias døde i november året før. Benjamin i mai. De ble 23 år gamle.

Slik åpner Lars Petter Kjær fortellingen om sønnene Elias og Benjamin. Han, og guttenes mor Marit, har opplevd det mest utenkelige. Å miste barn til selvmord. De mistet ikke bare ett, men to. Nå har Kjær skrevet fortellingen om de to sønnene. Han begynner med begynnelsen: Da guttene ble forløst med keisersnitt på det gamle Rikshospitalet i Oslo. Den ene fikk navnet Benjamin allerede før han var født. Han fikk ikke nok næring, og veide bare 1500 gram. Som liten måtte han gjennom flere hjerteoperasjoner. Broren Elias var mer robust.

Et spesielt forhold

Foreldrene ble skilt da barna var små. Faren stiftet ny familie i Sandefjord, og fikk to barn til, Oskar og Ina. Moren Marit, som er lulesame, flyttet til Tromsø med tvillingene, og guttene ble en del av det samiske miljøet der. Brødrene kom til å tilbringe oppveksten mellom de to stedene, men bodde hovedsakelig hos moren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer