Helen Flood «Enken»

Uhyggelig fra Montebello

Helene Flood er nådeløs i sin skildring av alt grumset på Oslos vestkant.

FINURLIG: Helene Floods nyeste bok er en finurlig psykologisk thriller og et nådeløst portrett av en ulykkelig kvinne. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
FINURLIG: Helene Floods nyeste bok er en finurlig psykologisk thriller og et nådeløst portrett av en ulykkelig kvinne. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

BOK: «Det er en råkjeller, gravd ut i grunnen, fuktig og mørk. Noe ved den skremmer meg, og slik har det alltid vært. Den tunge, råtne lukten. Fornemmelsen av noe farlig og uregjerlig som kan sive opp, forgifte det vi har her oppe. Jeg står på terskelen, kikker ned. De hvite murveggene, mørket der nede. Ombestemmer meg. Lukker døra hardt igjen, vrir om låsen.»

Evy Krogh, hjemmeværende trebarnsmor på Montebello, beliggende på Oslos tjukkeste vestkant, har vært gift med juristen Erling i førtifem år. Nå er han er død. Han segnet om på gata da han skulle sykle til jobben i miljøvernorganisasjonen Grønne agenter.

Før han gikk ut døra hadde han sagt noe urovekkende til Evy.

«Enken»

Helene Flood

Krim

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2023

«Fortalt med den litterære sikkerheten og bevegelige roen som kjennetegner Helene Flood.»
Se alle anmeldelser

Ikke til å stole på

Nå er Evy alene i det enorme huset som hun aldri har likt og som en gang var eid av Erlings far – professor dr. juris og høyesterettsdommer Krogh som insisterte på at huset skulle være Erlings særeie. Evy er redd. Det skjer merkelige ting rundt henne. Ikke bare den skremmende kjelleren, der døra plutselig står på gløtt, men også åpne vinduer som burde være lukket, fornemmelsen av at noen har vært i huset og flyttet på ting, sykkelen til Erling som er borte. Det samme er avtaleboka, der det sto hvem han skulle møte den dagen han døde. For også Erling var redd, viser det seg. Det hadde skjedd ting før han døde, nestenulykker, ei lampe som kortsluttet, ødelagte bremser på sykkelen. Mindre skummelt blir det ikke når politiet dukker opp og forteller at obduksjonen har avdekket at Erling ikke hadde fått i seg sine livsviktige hjertemedisiner den morgenen. Det er åpenbart at de ikke helt stoler på Evy.

Bak fasaden

«Jeg får ikke sove. Blir liggende og vri meg. Berører den kalde klumpen som er Erlings dyne og tenker: Den første natta håpet jeg at han skulle komme tilbake. Nå frykter jeg det. Som om han finnes, en skygge gjemt i krokene», tenker Evy.

Den uhyggelig finstemte psykologien gjennomsyrer boka – ja hele Floods forfatterskap. For «Enken» er psykolog Helene Floods tredje psykologiske thriller, og Flood er god. Kjempegod. Spesielt i fjorårets bok, «Elskeren», også det en uhyggelig mord-historie fra Oslo vest. Floods styrke er å avdekke alt grumset som befinner seg bak fasaden i et vestkanthjem. Vi skjønner etter hvert at ekteskapet ikke var særlig lykkelig, og at Erling både var gjerrig og rigid. Det kommer også fram at Evy har hatt en stusslig jobbkarriere, der hun først mislyktes som lærer, og deretter prøvde seg som barnebokforfatter. Det endte med en uhyggelig pinlig episode. Dette avdekkes ganske langsomt, og gjør at denne finurlige psykologiske thrilleren også er et nådeløst portrett av en ulykkelig kvinne.

Veldig god

Evy mistenker etter hvert at noen også er ute etter henne, og da testamentet leses opp, blir hun overbevist. I likhet med «Elskeren» er «Enken» et lukket-rom-mysterie med et begrenset antall mulig skyldige. Legg til at jeg-stemmen ikke er helt pålitelig. Det er Evy som forteller, men hennes tre voksne barn hvisker og tisker bak hennes rygg, og det er åpenbart at de tenker hun ikke kan ta vare på seg selv. Etter hvert pipler det frem at Evy husker svært lite, og usikkerheten rundt hennes troverdighet forsterkes av at hennes demente mor er redd henne.

Alt dette fortalt med den litterære sikkerheten og bevegelige roen som kjennetegner Helene Flood. Hun er bare veldig god – og ganske nådeløs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer