Anmeldelse: Claire Keegan, «Småting som dette»

Uhyggelig irsk julestemning

Har du hørt om Magdalen-vaskerier? Det får du i så fall vite mer om her. Den irske forfatteren Claire Keegan baserer sin julefortelling på denne uhyggelige delen av nyere irsk historie.

JULEBOK: Claire Keegan skriver sin juleroman om en snill mann og faenskapen som skjer bak klostermurer. Foto: NTB
JULEBOK: Claire Keegan skriver sin juleroman om en snill mann og faenskapen som skjer bak klostermurer. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De korte, fyndige julefortellingene er nærmest en sjanger for seg. Her til lands har Ingvild Rishøis «Stargate» tatt lesere med storm i år, mens Charles Dickens’ klassiker om Scrooge er den ultimate juleboka for mange. Min personlige favoritt er Beate Grimsruds nydelige fortelling om søsterskap og netter i Wadi Rum-ørkenen, i «God jul. Hvor er du?»

Årets skudd på stammen er irske Claire Keegans «Småting som dette». På det julete, norske omslaget blurber Hillary Mantel og Douglas Stuart begeistret. Det skrur opp forventningene, som boka ikke helt innfrir. I alle fall ikke umiddelbart. Derimot er «Småting som dette» en fortelling som fortsetter å virke i leseren etter at boka er lukket. Ikke minst på grunn av de skrekkelige hendelsene fortellingen springer ut av.

En snill fyr

I klare, presise ordelag skriver Keegan fram det landskapet vi skal befinne oss i i noen få timer: Det er dagene før jul i en irsk småby på midten av det harde åttitallet. Den rå kulda ligger over takene og gjør at kullhandler Bill Furlong har travle dager. Han kjører ut kull til stedets iskalde hus. (Merk navnet Furlongs litt artige pek mot julenissens lange frakk samt begge karenes utkjøring av varmende gleder.) Innimellom slagene sitter Bill på det lune kjøkkenet hjemme, der kona og døtrene baker og forbereder til jul.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer