Anmeldelse: Annie Ernaux «Jeg er fortsatt her inne i mørket»

Uhyggelig om livets siste fase

Annie Ernaux leverer her ei ufiltrert besøksdagbok om sin demente mors svinnende liv på aldershjem.

ANNIE ERNAUX: Den 82 år gamle franske forfatteren ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2022. Hun er kjent for å skrive autofiksjon. Foto: Catherine Hélie
ANNIE ERNAUX: Den 82 år gamle franske forfatteren ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2022. Hun er kjent for å skrive autofiksjon. Foto: Catherine Hélie Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: «Jeg gir dem fra meg slik jeg skrev dem, lamslått og rystet som jeg var den gang.» Slik beskriver Nobelprisvinner Annie Ernaux notatene som ble til boka «Jeg er fortsatt her inne i mørket». Ernaux er kanskje den fremste eksponenten for fransk autofiksjon, litteratur basert på egne biografiske erfaringer. Hun har skrevet om begge foreldrene sine, om sitt forhold til en gift mann, sin egen illegale abort og om tidligere elskere.

I 1988 utga hun «En kvinne» (på norsk i 2021), en biografisk historie om morens bakgrunn, et på mange måter vakkert monument over et strevsomt og sterkt kvinneliv. Moren døde i 1986, 79 år gammel, etter å ha tilbrakt de siste par åra av livet på aldershjem i stadig mer forvirret og forverret mental tilstand. Annie Ernaux skrev dagbok fra besøkene hos moren; hun noterte ting moren sa og gjorde, «ting som gjorde meg redselslagen».

Sjelløst

I 1996 utga hun besøksdagboka «Jeg er fortsatt her inne i mørket» i Frankrike. Tittelen er hentet fra den siste setningen moren noensinne skrev på et papir. Den er også det eneste trekket ved denne boka som har et snev av skjønnhet. Resten er et portrett av et sjelløst individ, en umenneskelig framtoning, levende og død på samme tid. Men bakenfor denne framtoningen «var hun mor, mer enn noen gang», skriver Annie Ernaux.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.