Anmeldelse: Linn Ullmann, «Jente, 1983»

Uhyre grovt fra virkeligheten

Linn Ullmann skriver uhyggelig godt om gamle menn som ser på tenåringsjenter som «a piece of sex». Og hun prøver ikke skjule at dette handler om henne selv.

EN METOO-HISTORIE: Linn Ullmann forteller historien om da hun som 16-åring møtte en kjent motefotograf på 40 år. Og hvordan det møtet endte. Foto: Kristin Svanæs-Soot
EN METOO-HISTORIE: Linn Ullmann forteller historien om da hun som 16-åring møtte en kjent motefotograf på 40 år. Og hvordan det møtet endte. Foto: Kristin Svanæs-Soot Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Hver gang jeg har begynt å skrive en ny bok, har jeg tenkt at den skal handle om fotografiet A tok av meg i januar 1983, jeg har villet skrive om tiden før det ble tatt, dagene i Paris, og tiden etter, men så skrev jeg meg inn i andre fortellinger i stedet. Jeg blir kvalm av å tenke på historien om bildet, det er en dritthistorie som jeg har forkastet tusen og en ganger av tusen og en grunner.»

Nå går jeg-personen løs på dritthistorien. Det er blitt en erindringsroman som i passasjer er helt fremragende, brutal og uten nåde. Ikke bare mot de siklende halvgamle mennene i Paris' moteverden, som på 80-tallet behandlet de radmagre tenåringsmodellene som «a piece of sex». Like brutal er Ullmann mot bokas forteller, som hun ikke gjør noe forsøk på å skjule er henne selv.

Hjemsøkes av seg selv

Fortelleren er forfatter og bor på Torshov med tenåringsdatter og ektemann. Hun lyver til familie og venner om romanen hun later som om hun skriver. Dagene går til turer i Torshovdalen og Torshovparken med familiens gamle hund. Hun er hjemsøkt av fortellingen bak fotografiet fra 1983. Det vil si. Hun hjemsøkes av den 16 år gamle jenta hun den gang var, den jenta hun omtaler som sin skyggesøster, og som til tider er så påtrengende til stede at forfatteren knapt klarer å stå opp av senga.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer