Anmeldelse: Chris Whitaker, «Vi begynner med slutten»

Usedvanlig god thriller

Hvis du mikser Charles Dickens, western, en dash John Irving og noen mord, så får du en eventyrlig god roman.

ONDE OG GODE: Chris Whitaker har skrevet en thriller-roman med omdreininger som gjør at vi hele tiden tviler på hvem som er onde eller gode eller midt imellom. Foto: David Calvert
ONDE OG GODE: Chris Whitaker har skrevet en thriller-roman med omdreininger som gjør at vi hele tiden tviler på hvem som er onde eller gode eller midt imellom. Foto: David Calvert Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Ikke før er påsken over – og med den årets mest frenetiske krimslipp – så dukker det opp nok en thriller som skal være et mesterverk. Forlagene er nemlig ikke smålåtne i sin krimpromovering. Men så er altså boka, som vel heller er en roman med thrillerelementer, usedvanlig god. Riktignok ikke lytefri, men en gråtevakker, fascinerende og mangefasettert pageturner.

Vi er i den fiktive byen Cape Haven ved California – en søvnig liten by med vakre strender og ei sol som alltid skinner. Byens politimester er den snille, tykkfalne og litt unnvikende Walk. Nå forbereder han seg selv og byens innbyggere på et vanskelig møte. Den beryktede Vincent King er tilbake, sluppet ut av fengselet etter tretti år. Han har begått to drap. Det ene på en medfange, det første på seks år gamle Sissy.

Det virker både mørkt og uhyggelig. Det er det også, men ikke slik vi forventer av en thriller. Ganske raskt skjønner vi at dette ikke dreier seg om en grusom seriemorder. Drapet på Sissy var en påkjørsel i fylla av den da femten år gamle Vincent, som var Walks beste venn: «Det skulle vært ti, i verste fall ti, hvis det ikke hadde vært for en slåsskamp bak murene. Walk hadde aldri sett hele rapporten, han visste bare at barndomsvennen hadde to liv på samvittigheten. Ti år ble til tretti, uaktsomt drap ble til overlagt drap, en gutt ble til en mann.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer