Anmeldelse: David Lagercrantz, «Obscuritas»

Utmerket underholdning

Lagercrantz legger ikke bånd på seg i sin nye serie med Sherlock Holmes i rollen som suicidalt svensk geni.

SKURKEBILDER: David Lagercrantz er en av Sveriges mestselgende forfattere. Han er verken redd klisjéfylte erkeskurker eller James Bond-aktige aksjonsscener. Foto: Cato Lein
SKURKEBILDER: David Lagercrantz er en av Sveriges mestselgende forfattere. Han er verken redd klisjéfylte erkeskurker eller James Bond-aktige aksjonsscener. Foto: Cato Lein Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et nevrotisk geni fra det svenske aristokratiet og en nesten like nevrotisk etterforsker fra en av Sveriges farligste drabantbyer. Det er superparet i David Lagercrantz nye krimserie, som har uttalte paralleller til Sherlock Holmes og dr. Watson. Det blir det om ikke akkurat sofistikert, så hvert fall god underholdning av.

«Obscuritas» åpner ganske beskjedent. Sommeren 2003 blir Jamal Kabir funnet drept i et skogholt i Stockholm. Han er fotballdommer og flyktning fra Talibans Afghanistan. Mistanken faller på den forrykte italieneren Costa, som kommer fra en av Sveriges mest beryktede forsteder, Husby utenfor Stockholm.

Den unge etterforskeren Micaela Vargas settes på saken. Hun er overbevist om at det er feil mann, men har som de fleste krimhelter en feig og dum sjef som ikke lytter til henne. Det gjør derimot den kjente psykologiprofessoren Hans Rekke. Etter hvert skal det odde paret begynne å grave dypere i en sak som involverer CIAs torturfengsler, Talibans mest beryktede terrorist og en eliteskole i det gamle Sovjet.

En moderne Sherlock Holmes

Lagercrantz er en av Sveriges mestselgende forfattere, og mannen bak en av de største boksuksessene i svensk historie, nemlig fotballbiografien «Jeg er Zlatan» (2011). Han ble av mange nærmest forhatt da han påtok seg jobben med å fullføre Stieg Larsons «Millennium-serie». De tre oppfølgerne ble som helhet måtelig vellykket, med en nesten katastrofalt dårlig førstebok, og en relativt anstendig avslutning. Nå går Lagercrantz altså i gang med sin egen serie. Det vil si, også her bygger han videre på andres verk. Hans mål er, ifølge ham selv, å skrive en moderne Sherlock Holmes-serie, og likhetene mellom professor Rekke og Sherlock Holmes er påfallende. Ikke så mye til originalen hos Sir Arthur Conan Doyle, men mer til det lett karikerte Asberger-geniet vi møtte i den filmatiserte versjonen i Benedict Cumberbatchs skikkelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer