Anmeldelse: Atle Næss «Det glemte århundre. Historier fra 1600-tallet»

Utvannet heksebrygg

En unik og eventyrlig beretning fra 1600-tallet drukner i et hav av skolemesteraktig historiefortelling.

1600-TALLET: Øksedrap, heksebrenning, slaveri og eventyrlige sjøreiser. Atle Næss har skrevet om 1600-tallets Norge, men tilfører lite nytt, mener anmelder. Foto: NTB
1600-TALLET: Øksedrap, heksebrenning, slaveri og eventyrlige sjøreiser. Atle Næss har skrevet om 1600-tallets Norge, men tilfører lite nytt, mener anmelder. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Forfatteren Atle Næss har hatt den lykke å komme over en glemt beretning utgitt av sjømannen, soldaten og teologistudenten Fredrik Andersen Bolling som på 1600-tallet foretok en eventyrlig sjøreise rundt Sør-Afrika til Java og Kina. På hjemreisen blir Bolling tatt til fange på St. Helena; han rømmer og kommer velberget til København, der han skriver tre bøker. Så blir Bolling sokneprest i Trøgstad.

Hva gjør den erfarne forfatter Atle Næss? Han gjør i mine øyne noe utilgivelig. Han tar utdrag fra «Friderici Bollingii Oost-Indiske Reise-bog», tilsetter en diger posisjon skolebokaktig dansk-norsk historie, rører rundt, koker opp og kaller heksebrygget «Det glemte århundre».

Smaker ikke godt

«Glemt», liksom. Er det glemt at Norge tapte Jemtland og Herjedalen i 1645? Er tredveårskrigen, kong Kristian Kvart og Christiania glemt? Den eneste kilde jeg finner til påfunnet «glemt århundre» er et temanummer av historiestudentenes tidsskrift Fortid, nr. 2–2013.

Jeg kan ikke med min beste vilje se at Atle Næss’ gjenfortelling av 1600-tallets historie inneholder noe nytt eller ukonvensjonelt. Dette har den folkekjære Karsten Alnæs gjort før, mye bedre. Og selvsagt svenske Peder Englund med sine besettende bøker om tredveårskrigen, «Ufredsår» og «Den oövervinnerlige».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer