Marte Michelet:

- Vært i skyttergraven

I to år har Marte Michelet stått i en sterk kritikk-storm vedrørende hennes redelighet. Nå kommer hun med sitt «Tilsvar».

FORSVARER SEG: Onsdag kom Marte Michelet med sitt «Tilsvar». Foto: Ørn E. Borgen / NTB
FORSVARER SEG: Onsdag kom Marte Michelet med sitt «Tilsvar». Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden Marte Michelet ga ut boka «Hva visste hjemmefronten?» i 2018, har den vært gjenstand for debatt. Kritikerne mener at boka mangler vesentlig informasjon om deportasjonen av jøder i 1942. I ettertid har det kommet en «motbok» som har pekt på feil de mener Michelet har begått.

I fjor kom de tre historikerne Mats Tangestuen, Bjarte Bruland og Elise B. Berggren med boka «Rapport frå ein gjennomgang av ‘Hva visste hjemmefronten’», hvor de går til angrep på en rekke av Michelets påstander. I dag kommer Michelet selv med sin egen «motbok» mot «motboka». Det høres kanskje komplisert ut, men hennes utgivelse «Tilsvar» svarer på kritikken hun ble utsatt for i fjor høst.

- Det er veldig deilig å endelig være ferdig. Det har vært en pirkete jobb, men det har vært nødvendig å gi et så grundig tilsvar som mulig. Jeg tror mange vil få et annet syn på debatten, sier Michelet til Dagbladet.

Ikke feil

Det var særlig Michelets beskrivelser av flyktningoperasjonen Carl Fredriksens Transport, hvor blant annet motstandsmennene Alf T. Pettersen og Reidar Larsen hadde sentrale roller, som har vært omstridt. Michelet har offentlig beklaget overfor etterkommerne av Pettersen og Larsen for «det feilaktige bildet» hun har tegnet av motstandsmennene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer