«Lettlest» med Morten Hegseth

- Vanskelig å ta i

TV-profil Morten Hegseth (37) tror han har mer å tape enn å vinne på å skrive bok om seg selv.

FIKK HIV-ANGST: Morten Hegseth fikk angst da han i seks år gikk rundt og fryktet at han var hiv-smittet. – Man kan diskutere hvorfor jeg ikke testet meg, men det var liksom verre å få det på papiret enn å ikke vite. Foto: Tor Lindset / Se og Hør
FIKK HIV-ANGST: Morten Hegseth fikk angst da han i seks år gikk rundt og fryktet at han var hiv-smittet. – Man kan diskutere hvorfor jeg ikke testet meg, men det var liksom verre å få det på papiret enn å ikke vite. Foto: Tor Lindset / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er ikke noe jeg gjør for å få flere følgere, bli mer populær eller enda mere kjendis. Dette er et risikoprosjekt.

Det sier realitydeltaker, podkaster, programleder, «Skal vi danse»-dommer, og nå forfatter Morten Hegseth i denne ukas episode av Dagbladets podkast Lettlest.

Angst i seks år

Risikoprosjektet er boka «MR. HELL», som nylig kom ut og handler om Morten Hegseth. Der avslører 37-åringen – blant mye annet – diagnose (ADHD), at han ble mobbet på ungdomsskolen, vant en skjønnhetskonkurranse som femåring på Hell (derav boktittelen) i hjembygda Stjørdalen, og at han i seks år gikk rundt og fryktet at han var hiv-smittet.

– Det var ganske tøft å skrive om, for det hadde jeg ikke snakket med noen om, forteller Hegseth til podkastvert Sigrid Hvidsten.

– Jeg ble veldig opptatt av hiv og aids og begynte å google meg fram til hvordan jeg skulle dø. For jeg ville ikke teste meg. Man kan diskutere hvorfor jeg ikke gjorde det, men for meg var det liksom verre å få det på papiret enn ikke å vite.

Sinnssykt spennende

På en middag for en del år siden ble han anbefalt ei bok av artist og låtskriver Ina Wroldsen:

– «And the band played on» – en jævlig tjukk bok om aidsepidemien som handlet om hvordan epidemien startet, hvor syke folk ble og samfunnets reaksjoner. Det er helt feil å si, men det er en sinnssykt spennende bok. Jeg tror jeg kan si at det er det beste jeg har lest noen gang.

Da han endelig fikk testet seg, i 2011, var prøven negativ.

«Jeg har hørt folk snakke om å få livet i gave og avfeid det som en klisjé. Det er det ikke. Jeg fikk livet i gave, og det var fantastisk», skriver Hegseth i boka.

I podkasten forteller tv-profilen at det var psykologen hans som fikk ham til å skrive boka om seg selv, for å forstå seg selv bedre.

Modigere

På Sigrid Hvidstens spørsmål om han forstår seg selv bedre, svarer Hegseth:

– Det jeg har lært om meg selv ved å skrive boka er at jeg på ingen måte har landet i meg selv. Det er puslespillbiter hele tida. Jeg har tidligere lagt bånd på meg, vært opptatt av å si det som er riktig. Dette har vært en slags øvelse for meg i å skrive og si ting som ikke nødvendigvis er riktig å si eller skrive. Det var flere ting jeg syntes var vanskelig å skrive om, ting kan være vanskelig å ta i fordi det er så åpenbart hva som er riktig, og ikke nødvendigvis sant, å skrive. Litt av målet med boka er jo å være ærlig, sier Hegseth og legger til:

– Etter lanseringen skjønte jeg at det ikke var så farlig som jeg trodde. Så boka har nok gjort meg modigere, litt tryggere og roligere.

Hør podkasten her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer