Vanskelig forhold til mor

Marie Takvam var en av Norges store lyrikere og festens midtpunkt. Og hun var moren til Magnus Takvam. En mor han flyktet fra.

MOR-SØNN-FORHOLDET: - Jeg observerte min egen mor sakte gå i en retning som ikke gjorde henne lykkelig, sier NRK-kommentator Magnus Takvam. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
MOR-SØNN-FORHOLDET: - Jeg observerte min egen mor sakte gå i en retning som ikke gjorde henne lykkelig, sier NRK-kommentator Magnus Takvam. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Å skrive om henne ble et personlig behov, sier Magnus Takvam.

- Myten om kunstnerbohemen er ikke hele bildet av moren min.

Det er dagen derpå for NRKs politiske kommentator. Det ble en lang natts ferd mot endelige valgresultater, og nå sitter han ved et cafebord i Oslo og skal snu fokus. Han skal snakke om det som lenge har opptatt tida hans ved siden av jobb – biografien han har skrevet om sin mor. Denne uka kommer «Hun skrev for å kunne leve».

Marie Takvam var den prisbelønte lyrikeren, filmskuespilleren, den populære stemmen fra «Barnetimen for de minste» og festens midtpunkt. Hun ble kalt en feministisk pioner og vår siste kvinnelige bohem.

- Men hvem var dette mennesket, den begavede lyrikeren som hadde en genuin trang til å forstå livet, noe som skulle gjøre det så vanskelig for henne? Og hvem var moren min som jeg hadde en så sterk binding til at jeg måtte flytte til en annen kant av landet for å komme meg unna? spør sønnen.

Rolig familieliv

I 1952 debuterte Marie Takvam med diktsamlingen «Dåp under sju stjerner». Hun var 25 år, skrev allerede da om livets store spørsmål med stort alvor, og sa ofte at hun måtte skrive for å greie å leve.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer