Vant sak mot krim-eksen

Forfatter Ruben Eliassen tapte søksmål mot den svenske krim-dronninga Mari Jungstedt og Bonnier Forlag. Nå har saken snudd.

VANT: Etter et knusende nederlag i tinretten, seiret forfatter Ruben Eliassen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VANT: Etter et knusende nederlag i tinretten, seiret forfatter Ruben Eliassen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

I 2017 stevnet den norske forfatteren Ruben Eliassen ekskjæresten Mari Jungstedt for brudd på åndsverkloven.

Da ga hun ut boka «Det förlovade landet», som han mente at inneholdt tekster skrevet av ham.

To år tidligere hadde de sammen gitt ut krimboka «En mørkere himmel», og rollefigurene og historien hadde de utviklet sammen.

I 2021 kom dommen i tingretten, der Eliassen tapte og ble dømt til å betale 600 000 kroner i erstatning til eksen, for kostnadene knyttet til rettssaken.

Den svenske patent- og varemerkeretten har kommet til en annen dom, og fastslår at forlaget har gjort seg skyldig i brudd på åndsverkloven ved utgivelsen av boka, skriver Aftonbladet.

Jungstedt og forlaget må betale 100 000 kroner i erstatning til Eliassen, samt dekke hans saksomkostninger på 240 000 kroner.

NRK har tidligere skrevet at partene inngikk en avtale i 2016. Jungstedt, som har solgt over fem millioner bøker, kunne fortsette å bruke karakterene og universet de hadde skapt sammen, men ikke tekstene Eliassen hadde skrevet.

Den norske forfatteren hadde hatt suksess som fantasyforfatter med Phenomena-serien for ungdom da han møtte den svenske krimdronninga Mari Jungstedt på Gran Canaria i 2012. Hun var kjent i Sverige som nyhetsanker, journalist og forfatter.

Forholdet tok slutt i 2015.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer