Ukrainsk forfatter og filosof ut mot vestens feighet:

- Vesten dopet ned av Russland

Vesten har ikke gjort jobben sin med å forstå Russland og regimets stormaktsplaner, ifølge den ukrainske forfatteren Oksana Zabuzjko.

VÅKNET TIL KRIG: Den 24. februar var den ukrainske forfatteren og filosofen Oksana Zabuzjko (62) på bokturné i Polen. Siden den gangen har hun levd på flukt, i eksil. Med livet i en koffert. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

VÅKNET TIL KRIG: Den 24. februar var den ukrainske forfatteren og filosofen Oksana Zabuzjko (62) på bokturné i Polen. Siden den gangen har hun levd på flukt, i eksil. Med livet i en koffert. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

Vis mer
Publisert

Dagen før Russland overrasket verden med å gå til full angrepskrig mot Ukraina, pakket den ukrainske forfatteren Oksana Zabuzjko sin lille, svarte trillekoffert for å dra til Polen på en rask bokturné. Morgenen etter ringte mannen hennes med beskjeden om at russerne hadde gått til full angrepskrig mot Ukraina.

- Krigens første døgn brukte jeg på å forklare vestlige journalister at nei, Kyiv ville ikke falle i løpet av 72 timer. Og at spørsmålet om hva Putin ville med krigen var helt feil, sier Zabuzjko og fortsetter:

- Den kalde krigen sluttet aldri. Den har bare ligget i dvale.

Dopet vesten

Den ukrainske filosofen og forfatteren mener at vestlige Russland-eksperter de siste tiåra ikke har gjort jobben sin med å forstå den store naboen i nord-øst.

- Russland-kjennere har fullstendig mislyktes i jobben sin. De har gått rett i propaganda-fellen. I stedet for å hylle russisk litteratur, burde de fortalt hva som faktisk skjer. De burde ha byttet briller, sier hun og fortsetter:

- Vesten er blitt dopet ned av Russland. Vesten vant aldri den kalde krigen i 1991. Den ble bare satt på pause. Stalin ville gå videre, helt til Atlanteren. Han ville ha kontroll over alt fra Vladivostok til Lisboa, men ble stoppet midt i Tyskland fordi alle var så trøtte, sier hun.

Zabuzjko mener at Russlands president Vladimir Putin følger i Stalins fotspor.

- Det er ingen grunn til å slappe av. I 2008, da russerne gikk inn i Georgia, sa ukrainerne at neste stopp er Kyiv. Dette er et gammelt konsept, sier Zabuzjko.

Krigsoppvåkning

Hun viser til at det tok menneskeheten tre generasjoner til å komme seg igjen etter andre verdenskrig.

- Det tok også tre generasjoner for at de fleste i vesten tenkte «aldri mer», men så ble alle brått vekket opp: Nei, den kalde krigen var aldri ferdig. Den var bare satt på vent, sier hun.

Denne uka var 62-årige Zabuzjko i Norge i forbindelse med at hennes siste bok, «Min lengste reise. Et personlig essay om Russlands krig mot Ukraina» gis ut på norsk.

- Boka er en koffert hvor jeg forsøker å skvise inn så mye informasjon som mulig, som folk i vesten ikke har fått med seg. Vi har så mange forfattere og historier til dere, som kan bidra til at dere kan forstå hele bildet, sier hun.

Frykter ikke Russland

Hun viser til at vi er i «en uavbrutt, massiv og altgjennomtrengende krig som den russiske staten, uavhengig av hvilket navn den har opptrådt under, systematisk har ført mot den siviliserte verden».

- Vi er i en skremmende tid. Vi trodde på Fukuyama, om at alt ville bli bra. I dag ser alle at Russland er en trussel for menneskeheten. Så lenge den eksisterer i sin nåværende form, kan ingen av oss sove rolig, sier hun og legger til:

- Om det er Putin eller en annen... De kan bare leve med krig, aggresjon og underkastelse. Det kjenner ikke til modernitet eller menneskelighet.

Samtidig har forfatteren håp om en bedre framtid. At den kalde krigen en gang vil få en slutt.

- Selv om alle land i verden er redde for Russland og hva de kan gjøre, så er ikke vi ukrainere det. Vi frykter ikke Russland og vil vinne til slutt, sier hun.

Modige kvinner

Zabuzjko har levd i eksil i snart ni måneder. Hun har vært verden over for å presentere sine bøker - og fortelle ukrainernes historie.

- Det har vært tøff tid. Å skrive den siste boka har hjulpet meg. Gitt meg en slags illusjon om at jeg gjør noe, at jeg fremdeles er på bokturné. Ikke bare i tre dager, men tre uker, tre måneder... Nå er jeg inne i den niende måneden, sier hun.

62-åringen sier tørt at «jeg vil ha livet mitt tilbake», før hun går over til et tema hun brenner voldsomt for: De ukrainske kvinnene i krigen. Forfatteren tar fram mobilen og viser et bilde av en gruppe ukrainske kvinner som har vært krigsfanger i Russland.

- Bildet burde være på forsida på alle verdens aviser. Disse 108 ukrainske kvinnene hadde vært krigsfanger. De var blitt slått og ydmyket, men idet de går over grensa går de rake i ryggen, med verdighet, sier Zabuzjko.

KRIGENS ANSIKT: I midten av oktober ble disse 108 kvinnene frigitt etter å ha vært i russisk fangenskap. - Ukrainas kvinner er svært aktive og modige i krigen. Se på disse kvinnene. De har blitt slått og ydmyket, men nekter å gi opp kampen, sier Oksana Zabuzjko. Foto: NTB
KRIGENS ANSIKT: I midten av oktober ble disse 108 kvinnene frigitt etter å ha vært i russisk fangenskap. - Ukrainas kvinner er svært aktive og modige i krigen. Se på disse kvinnene. De har blitt slått og ydmyket, men nekter å gi opp kampen, sier Oksana Zabuzjko. Foto: NTB Vis mer

Hjem til jul

Hun mener de ukrainske kvinnenes innsats i den pågående krigen vil endre måten vi ser på kriger.

- Svetlana Aleksijevitsj skrev at kriger ikke har et kvinnelig ansikt, men kriger har det. Og de ukrainske kvinnene er med på å endre kjønnsbalansen og krigen, sier Zabuzjko.

Ifølge henne er så mange som 30 prosent av Ukrainas kvinner nå med og kriger mot russerne. Ifølge Ukrainas tidligere vise-forsvarsminister, Alina Frolova, er rundt 32 000 ukrainske kvinner soldater i krigen.

- I tillegg er 20 000 støttepersonell. Vi har også kvinner i politiet, nasjonalgarden, grensepoliti, etterretning... For ikke å glemme helsepersonell og frivillige. Et enormt antall kvinner er med, sier Frolova.

Zabuzjko er rød i øynene og forklarer at hun har sovet dårlig. Et liv i en koffert tar på. Fra hotellrom til hotellrom. Land til land.

- Jeg kaller dette en dårlig road movie, som bare varer og varer. Nå krysser jeg fingrene for at den ukrainske hæren klarer å kaste russerne langt avgårde innen midten av desember, sånn at det er mulig å komme hjem til jul, sier hun.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer