Intervju: Zelenskyj-biograf Steven Derix

- Vet hva han vil

Før Zelenskyj ble president og krigshelt, var han gutten som ville danse ballett, maste seg til å få ring i øret, og sjekket opp kona med den erotiske thrilleren «Basic Instinct».

DEN BESTEMTE MANNEN: – Jeg har forsøkt å male et bilde av en mann som vet hva han vil, og hvordan han skal oppnå det, sier Steven Derix som har skrevet biografien om den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: NTB
DEN BESTEMTE MANNEN: – Jeg har forsøkt å male et bilde av en mann som vet hva han vil, og hvordan han skal oppnå det, sier Steven Derix som har skrevet biografien om den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

24. februar: Ukraina er under angrep. Innenfor veggene i presidentpalasset i Kyiv sitter Volodymyr Zelenskyj (44), utenfor venter russiske drapsmenn på en sjanse til å drepe ham. Når mørket faller ned over Kyiv, rettes skuddsalvene mot palasset. Zelenskyj blir innstendig oppfordret av britene og amerikanerne til å evakuere Ukraina, de vil hjelpe ham. Men meldingen fra den ukrainske presidenten er tydelig:

«Jeg trenger ammunisjon, ikke skyss.»

– Volodymyr Zelenskyj har vist en ukuelig styrke i den opprivende krigen. Det at han forholder seg rolig og stabil gir det ukrainske folket tryggheten de trenger for å forsvare landet sitt. Han er unektelig en dyktig krigspresident.

Den nederlandske journalisten Steven Derix snakker via en ustabil telefonlinje der han sitter på toget mot hjembyen Den Haag i Nederland. Han har nettopp fullført biografien «Zelenskyj. Presidenten og hans land» i samarbeid med journalistkollega Marina Shelkunova. Boka er basert på et omfattende kildemateriell, samt Derix’ observasjoner gjennom seks år som korrespondent i Russland, Ukraina og Belarus for den nederlandske avisa NRC Handelsblad. Steven Derix studerte også historie i Moskva i 1991, året da Sovjetunionen falt.

Historien om Ukrainas karismatiske leder er historien om den politisk uerfarne rikskjendisen som over natta ble krigspresidenten som manet folket sitt til å stå opp mot den russiske bjørnen. Med verden som publikum har han vist styrke i en kamp som på papiret så ut som et oppgjør mellom David og Goliat.

Ballettdanser

Volodymyr kommer fra en russisktalende jødisk familie og vokste opp i den ukrainske sovjetrepublikken Kryvyj Rih, en dyster industriby hvor lufta var så full av røde støvkorn fra jernutvinningen at innbyggerne spyttet røde klyser når støvet satt seg fast i halsen.

Forholdene var så tøffe at moren til lille Vova får ham til å lære seg selvforsvar, så han skal klare seg ute i gata. Selv vil han helst danse ballett, og han blir etter hvert en habil danser.

Tenåringen digger platene til Beatles, som ikke blir gitt ut før på slutten av 80-tallet i Sovjetunionen. Han skriver dikt og sanger, og blir god på gitar. Og han maser seg til å få ring i øret, noe som på den tida var en invitasjon til å bli banket opp av folk som trodde han var homofil. For å unngå juling sørget han alltid for å ha ei jente ved sin side.

Ei av jentene skulle bli Olena Kyjasjko.

Sjekketriks: «Basic Instinct»

Zelenskyj kjente henne fra tida på videregående, men det var først da begge gikk på universitetet, han studerte juss, hun arkitektur, at interessen meldte seg. Han så henne på gata en dag, med en videokassett med den erotiske thrilleren «Basic Instinct». Ja, den med Sharon Stone og beina hennes. Zelenskyj hoier og spør om han kan låne filmen. Da får han et påskudd til å be om nummeret hennes. Egentlig har han sett filmen minst femten ganger.

Olena og Vova blir et par i 1995, og selv om hun gjør det slutt med ham flere ganger blir det dem og de gifter seg i 2003. «Hvis han bestemmer seg for noe slipper han aldri taket», har Olena (44) sagt om ektemannen. Nå har de to barn, Oleksandra, eller Sasha som de kaller henne, ble født i 2004. Kyrolo kom i 2013.

EKTEFOLK: Volodymyr Zelenskyj og kona Oleana etter valgseieren i 2019. Foto: NTB
EKTEFOLK: Volodymyr Zelenskyj og kona Oleana etter valgseieren i 2019. Foto: NTB Vis mer

– Jeg har forsøkt å male et bilde av en mann som vet hva han vil, og hvordan han skal oppnå det, sier Steven Derix.

– Zelenskyj har en egen evne til å nå inn til folk. Nå spiller han en helt sentral rolle i mobiliseringen av det internasjonale samfunnet. Han ringer parlamenter verden over, og sier rett ut hva han mener.

Derix ler.

– I disse videomøtene er han alltid kledd i den militærgrønne T-skjorta som framhever de relativt imponerende bicepsene hans.

I Norge er Volodymyr Zelenskyj den eneste regjeringslederen som har snakket direkte til Stortinget siden Winston Churchill.

Hører hjemme på film

Hvordan gikk Zelenskyj fra å være en alle lo av til å bli en alle klapper for?

Det er som skuespiller og komiker Volodymyr Zelenskyj først ble kjent. I den populære humortv-serien «Folkets tjener» fikk Zelenskyj i 2015 rollen som en historielærer som helt uten politisk erfaring blir president i Ukraina.

I 2019 ble han selv valgt til president i Ukraina.

– At det samme skulle skje i virkeligheten er nærmest utrolig, det er en sånn historie som hører hjemme i filmer. Og han har måttet tåle mye debatt etter at han vant presidentvalget, sier Derix og innrømmer at han selv var skeptisk:

– Hvordan kunne en tidligere komiker uten politisk erfaring bli tatt seriøst som Ukrainas president?

Valgnatta for drøye tre år siden fikk Zelenskyj 73 prosent av stemmene.

– Stemningen var ekstatisk. Zelenskyj tok hjem den største valgseieren siden Ukraina ble selvstendig 28 år tidligere, sier Derix.

Rører en hel verden

Dagen etter at Russland angrep Ukraina, viste Zelenskyj seg for folket sitt i et opptak filmet med egen mobiltelefon. Kledd i militærgrønt står han utenfor presidentpalasset sammen med sine nærmeste medarbeidere. Budskapet hans rører en hel verden:

«Her står presidenten. Her står våre stridskrefter sammen med vårt samfunn. Vi forsvarer vår uavhengighet, vår nasjon. Leve Ukraina!»

KRIGSHELTEN: Sånn er vi blitt vant til å se Zelenskyj, en krigspresident i grønn t-skjorte. Foto: NTB
KRIGSHELTEN: Sånn er vi blitt vant til å se Zelenskyj, en krigspresident i grønn t-skjorte. Foto: NTB Vis mer

– At Putin undervurderte Zelenskyjs evne til å samle og motivere det ukrainske folk er tydelig. Putin så på Zelenskyj som en klovn, og det er ingen tvil om at han ble overrasket over motstanden han møtte.

Derix tror også Zelenskyj undervurderte hvor langt Putin var villig til å gå for å kreve det han mener er Russlands rett.

– Han trodde oppriktig at det var mulig å forhandle med Russland, han visste ikke at Putins virkelige mål var å erobre Ukraina. Jeg ser ingen snarlig løsning på denne grusomme krigføringen, dessverre. Men som alle andre håper jeg at Putin på et eller annet tidspunkt vil ta til fornuft.

Hele bildet

Boka hans forteller ikke bare historien til Zelenskyj, men også Ukrainas historie. Derix mener folk har for dårlig kunnskap om dette landet, og hvordan utviklingen etter Sovjetunionens fall har resultert i dagens situasjon.

Det er viktig å se hele bildet, understreker Steven Derix.

– Denne krigen angår oss alle. Vi står midt i en konflikt som påvirker hele vår verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer