Anmeldelse: Herman Flesvig og Erlend Loe «Herman»

Vil ikke være rar

Boka om Herman er en fryd for øyet og lett å henge med på, men hvem henvender den seg egentlig til?

VIRKELIGHETEN: Herman er og blir Herman, runde briller og rare piller til tross. Omtrent sånn som Herman Flesvig er i virkeligheten. Foto: Jørn H. Moen
VIRKELIGHETEN: Herman er og blir Herman, runde briller og rare piller til tross. Omtrent sånn som Herman Flesvig er i virkeligheten. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En av Norges morsomste menn, komiker Herman Flesvig, har i lengre tid vært åpen om sin ADHD-diagnose. Nå har han møtt en av Norges store humorforfattere, Erlend Loe, og dette møtet – jo det er blitt til barneboka «Herman – Historier fra en udiagnostisert barndom», illustrert av den allsidige Bård Sletvold Torkildsen. Av et sånt møte må det vel oppstå – tja, lattermagi? Spørsmålet er bare hvem som ler. Illustrasjonene dekker hele sider, og tekstene er korte. Velkommen inn i Herman Flesvigs hode, sier forlaget, som dristig nok lar boka sikte seg inn mot barn – og voksne.

«Herman»

Herman Flesvig og Erlend Loe

Barnebok

Forlag: Bonnier Forlag
Illustratør: Bård Sletvold Torkildsen
Utgivelsesår: 2022

«Treffende tegninger og etterlengtet fortelling – men for hvem?»
Se alle anmeldelser

Herman lever et energisk og fargerikt liv. Det kan skje mye på de 150 meterne mellom huset og postkassa, man kan møte brannmenn på elg, husbrannslukking som blir belønnet med rådhusets heltemedalje, og redning av klassevenninner som ligger fastbundet på toglinja.

Herman vil verken være rar eller i veien, og føler det er beundringsverdig å lese tjukke bøker uten bilder, og å være mystisk og klok. Men livet hans går sin vante gang, med blyanter opp i nesa og triangel på tissen foran resten av korpset. Herman er og blir Herman, runde briller og rare piller til tross. Og godt er det, skal han med tida innse.

Takk til lærerne

Boka – ført i pennen av Loe – har en brå åpning. Jeg hadde gjerne sett at Hermans ytre verden ble skildret mer før livet bak hodeskallen ble blottet. Jo da, foruten en bevegende takk til lærerne som den virkelige Flesvig følte at så ham, artig illustrert med en skrivende gutt ved et litt for høyt bord og en litt for stor blyant, åpner boka med en stillestående gutt på venstre side som på høyre side er i full galopp. Torkildsen får sagt mye om Herman på liten plass – men en omstokking av de innledende bildene hadde gjort seg.

Boka begynner med en Herman i barneskolealder, fortsetter med ungdomsversjonen av ham, mens i siste tegnine mottar han brev fra barn som har sett ham på tv. Illustrert med en Herman som sitter med ryggen til ved et skrivebord, faretruende nær den virkelige Hermans virkelighet. Faren er at den barnlige magien forsvinner. På den annen side, grepet gir håp, noe som er helt nødvendig å ha med når boka handler om et barn som føler seg så annerledes alle andre.

Ikke god nok

Framtredende er også bokas indirekte påpeking av hvordan skolesystemet vårt er satt sammen. Når stillesittende lesing blir belønnet med lykketroll og forstørrelsesglass, er det lett at følelsen av ikke å være god nok forsterkes i de mest energiske barna. Dette forsvarer at boka kan treffe en voksen leserskare.

Illustratør Torkildsen har en bred portefølje og mange forskjellige stilarter han anvender når han illustrerer bøker. Tegningene i «Herman» er litt skisseaktige. Fargene når ikke alltid helt ut til linjene, og her er plass til både utsvevende streker og kruseduller i de ellers stødige motivene. Torkildsens løse grep om tegnestiften tilfører tegningene fart og bevegelse – egenskaper Herman både synes å identifisere seg med og er godt kjent for i sine omgivelser.

Detaljer lurer i det skjulte som vekker en god voksen latter – for ikke å glemme gleden yngre lesere kan finne i å se på tegningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer