Anmeldelse: Zahid Ali «Svaber - En vaskeekte detektiv»

Vittig vrøvl

Zahid Ali debuterer som krimforfatter og blåser på mirakuløst vis liv i en ganske håpløs sjanger.

MER: Zahid Ali gjør debutromanen sin til noe mer enn bare vås og tull og fjols til fjells. Foto: Per Heimly
MER: Zahid Ali gjør debutromanen sin til noe mer enn bare vås og tull og fjols til fjells. Foto: Per Heimly Vis mer
Publisert

BOK: Utroskap, to mistenkelige dødsfall, en forsvunnet terapipapegøye, to menn fotografert i en avslørende Kama Sutra-posisjon og et falsk Picasso-maleri.

Det er ikke småtterier detektivhelten Wassim skal løse i krimkomedien «Svaber». Legg til at han verken er politi eller privatdetektiv. Han er en ganske alminnelig vaskehjelp - med svært høy yrkesstolthet - som vasker i et næringsbygg i Oslo. En av oppgavene er å vaske kontoret til den legendariske privatetterforskeren Kolbeinstveit. Etterforskeren er bortreist, og da Wassim vasker kontoret hans, faller han for fristelsen til å prøve Kolbeinstveits berømte skinnjakke.

En litt fornem kvinne buser inn på kontoret, tror Wassim er etterforskeren, legger 15 000 kroner på bordet og ber ham finne ut hvorfor hennes ektemann, den berømte iskremkongen Fredrik Wessel-Berg, oppfører seg så merkelig. Og vips, så er denne elleville forviklingskomedien i gang.

Krimkomedie

Selve plottet er like våsete og halvinnfløkt som den litt håpløse krimkomediesjangeren krever. Det handler om penger og kjærlighet og mord - og bringer oss blant annet til Frogner og det eksklusive velværesenteret Astarte, drevet av den styrtrike norske perseren Georg A. Hygen. Der ble nylig en Norgesberømt smørsanger funnet skutt i det som ansees å være selvmord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer