Douglas Stuart, forfatteren av «Shuggie Bain»

Vokste opp med alkoholisert mor

10 år. 44 avslag. Innsatsen ble belønnet med Bookerprisen til Douglas Stuart. Og nå skal «Shuggie Bain» til tv-skjermen.

NYTT PÅ TRAPPENE: Forfatteren Douglas Stuart er snart klar med ny roman, men han må fortsette å leve tett med karakterene i «Shuggie Bain» til tv-serien er jobbet ferdig. Foto: NTB
NYTT PÅ TRAPPENE: Forfatteren Douglas Stuart er snart klar med ny roman, men han må fortsette å leve tett med karakterene i «Shuggie Bain» til tv-serien er jobbet ferdig. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Shuggie Bain» kom ut uka før pandemien startet. Så gikk alle hjem. Og ble der, sier Douglas Stuart (45).

Det siste året har vært surrealistisk for den skotsk-amerikanske forfatteren. Siden han i fjor vant Bookerprisen med debutromanen sin, er den blitt oversatt til 39 språk. Og mens kritikere har kastet terning til seksere, og leserne har jublet, har Stuart sittet hjemme i New York.

Nå er han på turné, og befinner seg i København.

- Først nå føles det som om alt dette har skjedd på ekte, sier han.

Romanen tar leseren med til Glasgow på 1980-tallet hvor byens industrielle landskap er i hurtig endring. Den konservative regjeringens reform har satt sine spor. Gruver, skipsverft og stålindustri er lagt ned. Arbeidsledigheten har skutt i været. Her bor Shuggie Bain. Faren har reist, og han vokser opp med sin alkoholiserte mor Agnes. Shuggie blir mobbet og føler seg fremmedgjort. En oppvekst som ikke er så ulik den forfatteren selv har hatt.

Forstå historien

- Alt jeg skriver har jeg opplevd; homofobi, hat og fordommer og hvordan det var å leve i Thatchers Storbritannia. Men jeg vil ikke at folk skal tro dette er scener fra mitt liv. Les boka som fiksjon, sier Stuart.– Mor var alenemor og slet med alkoholisme til det tok livet av henne. I likhet med Shuggie var jeg ensom og slet med å passe inn i en maskulin verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer