BOK: Jeg-personen i Kathrine Nedrejords nye roman, «Forbryter og straff», er voldtatt og partert. Partert i den forstand at hun er delt i to, i en før- og en etter-person. «Jeg» er den hun er nå og har vært i de fira åra som er gått siden voldtekten i ei mørk og regnfull Paris-gate. «Hun» er den hun var før overfallet.
«Det er en metamorfose. Hun blir meg. Og etter at hun blir meg, dør hun. Vi slepper taket i hverandre», skriver hun. I Nedrejords forrige roman, «Forvandlinga» fra 2018, beskrives denne voldtekten og dens lammende konsekvenser i all sin gru. Det er nesten uutholdelig lesning; boka burde vært påtvunget kveldslektyre for alle som soner voldtektsdommer.
Den nye romanen er like intenst vond og demonstrerer med all tydelighet traumets langvarige, og i mange tilfeller nesten invalidiserende, kraft. Her forsøker jeg-personen å skrive traumet av seg, ved å skrive om «han», altså voldtektsforbryteren. Det skal vise seg å være en vanskelig oppgave. I forsøkene på å lese seg opp på voldsforbryteres mentalitet, i avisenes krimreportasjer, i romaner, i dokumentarlitteratur og -filmer, gjør hun seg interessante refleksjoner om vår tids syn på rollefordelingen mellom offer og overgriper. Hvilke fortellinger er det som gjelder i dag?
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger