Anmeldelse: Kathrine Nedrejord, «Forbryter og straff»

Voldtatt og psykisk partert

Kathrine Nedrejord pløyer dypt i våre holdninger til offer og overgriper i ny roman om voldtektens langvarige traumer.

ETTERPÅ: Katrine Nedrejord er en norsk-samisk forfatter, dramatiker og scenekunstner, bosatt i Paris. I 2018 skrev hun romanen «Forvandlinga» om en voldtekt. Nå følger hun opp med «Forbryter og straff» om ettervirkningene. Foto: Oktober
ETTERPÅ: Katrine Nedrejord er en norsk-samisk forfatter, dramatiker og scenekunstner, bosatt i Paris. I 2018 skrev hun romanen «Forvandlinga» om en voldtekt. Nå følger hun opp med «Forbryter og straff» om ettervirkningene. Foto: Oktober Vis mer
Publisert

BOK: Jeg-personen i Kathrine Nedrejords nye roman, «Forbryter og straff», er voldtatt og partert. Partert i den forstand at hun er delt i to, i en før- og en etter-person. «Jeg» er den hun er nå og har vært i de fira åra som er gått siden voldtekten i ei mørk og regnfull Paris-gate. «Hun» er den hun var før overfallet.

«Forbryter og straff»

Kathrine Nedrejord

Roman

Forlag: Oktober
Utgivelsesår: 2022

«Oser av raseri»
Se alle anmeldelser

«Det er en metamorfose. Hun blir meg. Og etter at hun blir meg, dør hun. Vi slepper taket i hverandre», skriver hun. I Nedrejords forrige roman, «Forvandlinga» fra 2018, beskrives denne voldtekten og dens lammende konsekvenser i all sin gru. Det er nesten uutholdelig lesning; boka burde vært påtvunget kveldslektyre for alle som soner voldtektsdommer.

Den nye romanen er like intenst vond og demonstrerer med all tydelighet traumets langvarige, og i mange tilfeller nesten invalidiserende, kraft. Her forsøker jeg-personen å skrive traumet av seg, ved å skrive om «han», altså voldtektsforbryteren. Det skal vise seg å være en vanskelig oppgave. I forsøkene på å lese seg opp på voldsforbryteres mentalitet, i avisenes krimreportasjer, i romaner, i dokumentarlitteratur og -filmer, gjør hun seg interessante refleksjoner om vår tids syn på rollefordelingen mellom offer og overgriper. Hvilke fortellinger er det som gjelder i dag?

Metaroman

Slik blir «Forbryter og straff» også en metaroman, en drøfting av hvilke ord og bilder forfattere, dommere, journalister og andre premissleverandører bruker i framstillingen av overgrep. Blir rollen som offer mer og mer likelig fordelt mellom overgriperen og fornærmede? Blir det bedre litteratur av å forsøke å omfordele skylden mellom offeret og forbryteren? Blir gråsoner mer kunstnerisk interessante?

«Jeg savner at noen kaller en skurk for en skurk», skriver en rasende jeg-person. For innimellom dypdykk i publisert materiale om kriminalitet, går hun omkring i sin egen opplevelse av etterforskning, politiavhør, legebesøk, vitnekonfrontasjoner og forberedelser til straffesaken. Hennes etterlyste voldtektsmann ble tatt etter halvannet år, identifisert ved hjelp av DNA og varetektsfengslet. Nå kjenner hun navnet hans, et par detaljer om hans bakgrunn og har identifisert ham for politiet. Han er i 40-åra, hjemløs og arbeidsledig. Han nekter enhver befatning med voldtekten. Husker ikke, var dritings og ville aldri gjort noe slikt mot en kvinne.

Dødsangsten

Kathrine Nedrejord lar ikke leserne et øyeblikk være i tvil om hvilken sinnstilstand bokas jeg-person er satt i. Hun raser, hun hater, hun går omkring i det «grå, rustne, forurensa Paris» og vibrerer av fortvilelse og bitterhet. Det er nesten et slit å lese. Men innimellom blir man konfrontert med det som ligger under raseriet – nemlig den allestedsnærværende redselen som voldtektsmannen har påført henne: «Det er dødsangsten, ikke den jævla pikken hans som plager meg», skriver hun.

Ingen tvil om at denne forfatteren har et bevisst og sofistikert forhold til språk i alle formater. Når hun beskriver ordbruken i en tiltalebeslutning, skriver hun at systemet «tar på seg språklige plasthansker». Hennes eget språk, radikalt bokmål, oser av temperament, men også av et innestengt raseri som syder mellom linjene. Det er beundringsverdig gjennomført.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer