Investor svarer på «Exit»-ryktene

Den norske investoren troner ryktebørsen på hvem sjokkserien er basert på.

«EXIT»: De har penger, karriere og familie. Men de kjeder seg. Mørk og sjokkerende serie fra Oslos finansverden. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den ferske NRK-serien «Exit» har skapt store overskrifter den siste tida, og spekulasjonene rundt hvem de fire hovedpersonene er har sirkulert rundt både i og utenfor Oslos finansmiljø.

Ifølge NRK er serien basert på anonyme intervjuer fra fire menn i det norske finansmiljøet.

På overflaten lever de tradisjonelle familieliv, men bak den glattpolerte fasaden lurer en verden preget av rusmisbruk, psykiske problemer, utroskap, sexkjøp og vold.

Dagbladet har snakket med flere av mennene som troner øverst på ryktebørsen. Flere ønsker ikke å uttale seg i saken, men én ønsker nå å svare på ryktene.

Avkrefter

Det er investor Endre Tangenes, medgründer av det avskiltede meklerhuset Nordic Securities, som nå kommenterer påstandene.

Selskapet hans ble i fjor anmeldt av Finanstilsynet, som mente at de hadde tilsidesatt kunders interesser ved aksjesalg «på en måte man aldri har sett tidligere», meldte DN.

Han er blant dem som har blitt pekt ut som inspirasjonen bak en av karakterene i «Exit».

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Flere har spekulert på om deler av NRK-serien «Exit» omhandler investor Endre Tangenes' liv. Dette avkrefter han. Foto: Privat
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Flere har spekulert på om deler av NRK-serien «Exit» omhandler investor Endre Tangenes' liv. Dette avkrefter han. Foto: Privat Vis mer

- Det kan jeg avkrefte med en gang. Det er et dårlig resonnement, sier Tangenes til Dagbladet.

Han presiserer at han har tilhold i Bergen og at han, i motsetning til personene i serien, verken har kone eller barn. Han har heller aldri prøvd narkotika, påpeker han.

- Jeg har gjort mye rart, men ikke på den måten, sier Tangenes.

- Hva synes du om ryktespredningen?

- Nei, det er rart å resonnere seg fram til det.

- Ekstreme ytterkanter

Tangenes forteller at han ikke kjenner seg igjen i at serien skal omhandle han eller noen han omgås med. Han forteller at det av og til kan bli litt festing, men ikke på samme nivå.

- Det kan godt være at det er høy sigarføring innimellom. At man har tjent mye og feirer, litt «easy come and go», sier han.

- Men ikke som i serien?

- Nei, ikke det greiene der. Helt ekstreme ytterkanter. Det må det være, sier han.

Dagbladet har også snakket med enkelte som mener «Exit» er langt mildere enn virkeligheten i finansbransjen. Næringslivstopp Olaf Olsvik er blant dem som mener serien treffer blink med sine skildringer av utagerende fester med prostituerte og kokain.

- Overdrevet

En annen norsk finansmann som Dagbladet har vært i kontakt med mener serien viser et overdrevet bilde av miljøet, og at karakterenes livsstil ikke er forenlig med suksess og hardt arbeid.

- Jeg vil ikke si at det du ser ikke har skjedd, sier finansprofilen, som ønsker å være anonym.

- Men jeg tror ikke det er representativt for hvordan folk er i min bransje. Det blir litt konsentrert, sier finansmannen som mener hendelsene i serien ikke er symptomatiske for bransjen.

- Ikke til å unngå

Eksekutiv produsent Vegard Stenberg Eriksen i NRK, er på ingen måte overrasket over rykteflommen som har oppstått.

IKKE OVERRASKET: Vegard Stenberg Eriksen i NRK. Foto: NRK
IKKE OVERRASKET: Vegard Stenberg Eriksen i NRK. Foto: NRK Vis mer

- Det er nesten ikke til å unngå, men vi må minne om at dette er en fiksjonserie der karakterene er er en miks av historiene som er blitt fortalt, og serieskaperens egen diktning, sier han, og fortsetter:

- Så kan man spørre seg hvordan ryktene oppstår. Jeg tror det er feil å si at dette gjelder hele bransjen, det har vi heller aldri hevdet i serien. Men hvis ikke fenomenet hadde eksistert, ville heller ikke ryktene oppstått.

Eriksen er svært fornøyd med engasjementet, men synes at folk bør tenke seg om en ekstra gang før de sprer slike rykter på nett.

- Det er nok ikke spesielt hyggelig for dem som måtte få rykter slengt etter seg. Jeg hadde nok også avkreftet det, dersom det var meg det var snakk om. Her synes jeg folk som kaster ut disse navnene på nett må ta mer ansvar og forstå hvilke mekanismer de setter igang.

VIL LAGE NY SESONG: Produsent Petter Testmann-Koch. Foto: Freemantle
VIL LAGE NY SESONG: Produsent Petter Testmann-Koch. Foto: Freemantle Vis mer

Sjefprodusent for «Exit», Petter Testmann-Koch, forsikrer om at de fire som er portrettert i serien er fornøyd med resultatet.

- De har fått muligheten til å lese manus underveis. Vi vet at de liker serien, og har det greit med det. Jeg har også fått lister med navn fra folk som lurer på om de stemmer, men alle vil si nei - inklusivt våre kilder, sier han, og legger til at de ikke har hatt som hensikt å henge ut noen i miljøet med serien.

Etter det han kjenner til er det ingen av dem som har opplevd rykteflommen som en belastning.

Åpner for sesong to

Både Eriksen og Testmann-Koch er svært fornøyd med de foreløpige seertallene. Til nå har 600 000 sett serien, og Testmann-Kock sa i går til Kampanje at sesong to er oppe til vurdering.

- Det er ikke bestemt noen sesong to, men vi har tanker om hvordan den skal se ut.

Produksjonsselskapet Freemantle, som lager serien, har ikke skrevet noe nytt manus, men Testmann-Koch forsikrer om at en potensiell andresesong vil inkludere alle de fire hovedkarakterene vi blir kjent med i første sesong.

- Vi har masse mer å gå på og ta av, sier han til Kampanje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer