Raser mot pressen etter milliardfallet

Elizabeth Holmes, kalt «den kvinnelige Steve Jobs», er siktet for svindel. Nå langer hun ut mot journalisten som avdekket saken.

PÅ TYNN IS: Theranos-gründer Elizabeth Holmes i retten, fredag 28. juni. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
PÅ TYNN IS: Theranos-gründer Elizabeth Holmes i retten, fredag 28. juni. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Elizabeth Holmes (35) var på et tidspunkt verdens yngste kvinnelige dollarmilliardær. Nå er hun tiltalt for grovt bedrageri.

Holmes mistet alt - nesten over natta - etter journalisten John Carreyrous avsløringer i Wall Street Journal.

Holmes' karriere skjøt fart etter at hun begynte å sanke inn store beløp fra investorer til en idé som skulle gjøre det enklere, raskere og bedre å ta blodprøver.

Tiltalen tegner et bilde av at hun og firmapresident Ramesh «Sunny» Balwani - kjæresten hennes på det tidspunktet - løy om teknologien firmaet hadde skapt for å lure hundrevis av millioner dollar ut av investorer. Samtidig skal de ha lurt leger og pasienter til å tro at Theranos stilte med nøyaktige, raske og billige blodprøver.

Både verdien av firmaet, Theranos, og den personlige formuen, har kollapset.

Anklager journalist

Tilsynsmyndighetene fastslo at firmaets blodprøveteknologi var en fare for pasientsikkerheten, og tvang firmaet til å stenge ned laboratoriene. Det skriver Bloomberg.

Holmes anklager nå nevnte Wall Street Journal-reporter John Carreyrou for å ha «utilbørlig påvirkning», som det heter blant jurister, på dette reguleringstilsynet.

Holmes anklager Carreyrou for å ha presset kilder til å klage inn firmaet til tilsynsmyndighetene, og så drevet lobbyvirksomhet overfor statlige byråer for at de skulle følge opp klagene.

Saken er berammet i retten fra og med 28. juli neste år. I påvente av rettsprosessen vil Holmes kartlegge hvordan journalisten jobbet med saken, som ble starten på slutten for firmaet hennes.

Journalisten har imidlertid Wall Street Journals fulle og hele støtte.

- Vi er sikre på at Carreyrou oppførte seg ansvarlig, og at det journalistiske arbeidet har vært rettferdig og nøyaktig gjennom hele prosessen, sier Steve Severinghaus, en talsmann for avisa, til Bloomberg.

Hoppet av elite-studiene

I 2014 hadde Theranos en beregnet verdi på 4,5 milliarder dollar - over 36,6 milliarder norske kroner. Firmaet hadde hun bygget opp fra grunn.

Hun ble kalt «den kvinnelige Steve Jobs» etter å ha skapt store teknologiverdier. Før de første skrekkoppslagene om Holmes og selskapet begynte å komme i 2015, var hun et av Silicon Valleys heteste og mest etterspurte navn.

Holmes ville gjøre blodprøvetaking og analysering av blod enklere og bedre. Ideen var å lage et bærbart medisinsk apparat som skulle analysere og overvåke pasientens blod, og som skulle gi riktig dosering av medisiner til pasienten basert på blodanalysen.

Denne innretningen skulle ikke trenge like mye blod som ved vanlige blodprøver. Et enkelt stikk på fingeren skulle holde. Hun søkte om patent på ideen. Neste semester hoppet hun av kjemiingeniørstudiene ved det prestisjefylte universitetet Stanford i USA.

Året var 2003, skriver CNN.

Verdsatt til ni milliarder

Holmes fant mange - og villige - investorer.

Per 2018 håvet selskapet inn mer enn 700 millioner dollar i kapital. På høyden i 2014, var firmaet verdsatt til ni milliarder dollar. Holmes eide halvparten.

I oktober 2015 ble Holmes kåret til en av «fem visjonære teknologientreprenører som forandrer verden» av New York Times.

Men bare dager seinere startet det brutale fallet.

Fire dager seinere publiserte Wall Street Journal en sak - skrevet av nettopp Carreyrou - som hevdet at Theranos' blodprøvetesting slett ikke ble gjort av den medisinske innretningen Holmes hadde patentert, men av vanlige analyseverktøy.

Så kom amerikanske myndigheter på banen. FDA - USAs byrå som regulerer mat- og medisinmarkedet - offentliggjorde samme måned deler av en rapport som satte flere spørsmålstegn ved Theranos' teknologi. Det skrev CNN da.

Risikerer 20 år i fengsel

I juli 2016 mistet Theranos tillatelsen til å drive eget medisinsk laboratorium. De fikk også et forbud mot å drive dette i to år.

Holmes' formue var plutselig vurdert som forsvunnet. Fra 4,5 milliarder dollar til null.

Selskapet som en gang var verdt ni milliarder dollar, stupte i verdi, og var plutselig ikke verdt mer enn 800 millioner dollar.

Så begynte hodene å rulle. 340 personer ble sagt opp, og en av topplederne i selskapet gikk av. I januar 2017 ble flere oppsagt, og selskapet måtte stenge sitt siste analysesenter, skrev Carreyrou i The Wall Street Journal.

TORDENTALE: Under en paneldebatt om ulikhet under World Economic Forum forrige uke, gikk Rutger Bregman rett i strupen på verdens rikeste mennesker. Video: World Economic Forum. Vis mer

Holmes og topplederen som gikk av i 2016 er nå tiltalt for bedrageri av investorer, doktorer og pasienter. De blir anklaget for å bedratt nær sagt alle ved å sterkt overdrive hvor god teknologien de har patentert egentlig er, skriver CNN.

Nå står både Holmes og den tidligere Theranos-direktøren Ramesh Balwini tiltalt for overføringsbedrageri på flere punkter.

De risikerer opptil 20 år i fengsel, samt bøter på opptil 2,25 millioner dollar (19,6 millioner kroner). I tillegg kommer eventuelle erstatningskrav.

Aktoratet hevder de to har forsøkt å svindle investorer, og mener de har gitt «feilinformasjon om selskapets økonomi og framtidsprospekter».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer