Mandag 18. oktober 2021 klokka 10.00.

Politihuset i Oslo, Jan Helge Andersen

Det mystiske mobilsporet

Publisert
Sist oppdatert

Da klokka veggen i avhørsrommet viser 10.00 starter Jan Helge Andersen sitt første avhør siden domfellelsen i Agder lagmannsrett.


Med forsvarer Svein Holden til stede, svarer Andersen at det går greit å være der, men at det er litt annerledes enn forrige gang han var i avhør. Han blir også raskt informert om at politiet nå jobber etter to hovedhypoteser: At Andersen og Viggo Kristiansen var til stede under drapene, og at Kristiansen ikke var til stede.

Politihuset i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Politihuset i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han får også beskjed om at det kan komme ubehagelige spørsmål.

- Hele greia er ubehagelig, svarer Andersen.

Han forteller politiet at han for første gang siden dommen i lagmannsretten i 2002 har gjennomgått saken. Gjennomgangen har gjort at han har oppdaget at ikke alt er med.

- Ting har forsvunnet, men det er kanskje ting som ikke er viktige.


Etter en kort sekvens om de siste 20 åra – om Andersens liv i og etter soning, og overgangen til samfunnet etter å ha tilbrakt 16 år i fengsel – dreier avhøret over på gjenopptakelsen. Andersen forteller at han ikke vet hva han tenker om gjenopptakelsen, men at han håper saken vil være slutt etter dette. Han hadde aldri trodd han måtte sitte hos politiet i avhør igjen, og ønsker at saken skal bli ferdig slik at alle får fred.

Avhøret hopper etter hvert tilbake i tid, til periodene før og etter Andersens pågripelse i 2000, de første avhørene og tilståelsen.

NYE AVHØR: Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen har vært inne til flere nye avhør i Baneheia-saken. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Arkiv, NTB, Vedlog, Dagbladet. Vis mer

Allerede lenge før pågripelsen var Andersen inne til avhør. Han ble møtt av to sivile politimenn da han kom til Kristiansand med Danskebåten, hvor han på tidspunktet jobbet. I avhøret ble han spurt om det han beskriver som «noe kikking» - ikke om Baneheia. Han forstod lite, men avhøret dro ut i tid. Etter flere timer ba han om en pause, og begynte etter dette å spørre om Kristiansen også var tatt inn til avhør. Politiet ville ikke svare på det.

Andersen forteller at hvis han allerede da hadde fått bekreftet at Viggo var hos politiet, så hadde situasjonen endret seg.

- Da hadde jeg lagt kortene bordet allerede da.


Dagbladet 21. mai 2000. Ingen var da pågrepet eller siktet for drapene.
Dagbladet 21. mai 2000. Ingen var da pågrepet eller siktet for drapene. Vis mer

Andersen forteller videre at Kristiansen var «mer frampå» fram mot pågripelsen. Blant annet pleide Andersen å gå en lang tur ved tredje Stampe eller i sentrum før leggetid, men i tida etter drapene skal han ikke ha fått tid til dette, fordi han følte Kristiansen hele tida ville være sammen med ham. I ettertid har han tenkt på om oppførselen var for å kontrollere ham. Ifølge Andersen var de to mye sammen før drapene, men enda mer etter.

«Mistenkte tror han ytret et ønske om å til politiet, men Viggo truet ham med å skulle «gå etter familien» hans.


«Mistenkte ble derfor holdt i sjakk, fordi han allerede hadde sett hva Viggo kunne gjøre», skriver politiet i sitt avhørsnotat. Politiet refererer til Jan Helge Andersen som «mistenkte».

Andersen sier han på tidspunktet ikke var klar i hodet, og at den påståtte trusselen mot familien kom på toppen av dette. Han tolket Kristiansens påståtte utspill som en drapstrussel.

Tredje stampe i Baneheia foran til venstre med Kristiansand sentrum i bakgrunnen. Åstedet ved det lille vannet til høyre. Drone. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Tredje stampe i Baneheia foran til venstre med Kristiansand sentrum i bakgrunnen. Åstedet ved det lille vannet til høyre. Drone. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Mistenkte tror han sa til Viggo at de burde gå til politiet. Da la Viggo skylda på mistenkte, og sa noe slikt som at han ville ta mistenktes familie før politiet ville greie å ta Viggo», skriver politiet fra avhøret.

Om dagen pågripelsen fant sted, den 13. september i 2000, forteller Andersen at han våknet av at politiet stormet inn mens han sov hjemme. Det sto da ei salongrifle bak senga hans.

«Han fikk holdt fram en siktelse. Mistenkte så at Viggo sitt navn sto der, men det var vanskelig for ham – som så vidt hadde stått opp og som også har dysleksi – å skjønne hva som skjedde», noterer politiet fra avhøret.

Han forteller at han var forvirra, men også lettet.

«Han hadde både forventet at politiet skulle komme, og ventet dem».


Fra avhør mener han å huske at han først sa han aldri kom til å tilstå, og at han ble fortalt at han selv kanskje var et offer. Han tilsto likevel etter kort tid, før advokaten kom, da det ble snakket mye om strafferabatt og at han kunne få møte familien.

Andersen blir videre spurt om åstedet og hvordan de to jentene ble forsøkt skjult etter drapene, til tross for at Andersen sier han ville gå til politiet. Kommunikasjonen mellom ham og Kristiansen skal under dette ha vært veldig liten, ifølge Andersen.

Kripos på åstedet der Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble funnet drept. Området nede t.v. er funnstedet. Foto: Lise Åserud / NTB .
Kripos på åstedet der Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble funnet drept. Området nede t.v. er funnstedet. Foto: Lise Åserud / NTB . Vis mer

«Ting gikk mer over i å bli en «stridsgreie». Fra da Viggo begynte å flytte jentene «under der» tror ikke mistenkte at det ble utvekslet så mye ord mellom ham og Viggo. Ting ble da mer som en militær operasjon for ham. Han så hva som måtte gjøres, og det ble kastet løv på jentene for at det skulle se mer naturlig ut», skriver politiet.

På spørsmål om hvem som gjorde hva, svarer Andersen at han tror begge dekket til likene. Han sier også at han fryktet for sitt eget liv og hevder han bare gjorde som han ble fortalt.

«Da mistenkte begynte å strø barnåler og blader og slikt dem, plukket Viggo blader og lyng som hadde blodflekker fra drapsstedet seg».


Hvorvidt drapene i Baneheia var planlagt, har vært et tilbakevendende tema siden 2000. Andersen bekrefter i det nye avhøret at han var i Baneheia den 18. mai, dagen før drapene skjedde, både for å gå tur og da han skulle gå for å handle. Han var alene begge gangene.

Han kan heller ikke huske å ha møtt Kristiansen i det hele tatt denne dagen. Tidligere har Andersen sagt det motsatte, blant annet i et intervju i 2018. Han avviser nå dette.

«Det må være «feilsnakk» fra hans side, da han ikke kan huske at Viggo var der og var med på den turen. Mistenkte tilføyer at han ikke husker dette intervjuet».

Heimevernet holder vakt under leteaksjonen i 2000. Foto: Håkon Fenstad / SCANPIX
Heimevernet holder vakt under leteaksjonen i 2000. Foto: Håkon Fenstad / SCANPIX Vis mer

Teledata har stått sentralt under hele Baneheia-saken. I det nye avhøret blir Andersen flere ganger spurt om temaet - først om en samtale fra fasttelefonen hos hans foreldre, til Kristiansens mobil klokka 12.06 dagen drapene skjedde. En åtte minutter lang samtale hvor politiet mener Andersen ringer Kristiansen.

Tidligere har Andersen fortalt at han var på skolen hele denne dagen, men også at han var hjemme en gang mellom klokka 12 og 12.30. Han sier det kan være han som har ringt, for foreldrene hans ville aldri ringt Kristiansen, men han husker ikke samtalen. Kort tid etter ringer Kristiansen til Andersens mobil. Han husker heller ikke denne samtalen, som varer omkring ett minutt.

«På spørsmål om de hadde med mobiltelefoner når de var sammen, svarer mistenkte at Viggo hadde med mobiltelefonen overalt, mens mistenkte likte å la den ligge hjemme»


I avhøret får Andersen også spørsmål omkring teledata knyttet til drapsdagen. Et av de mye omtalte bevisene i saken, er en SMS til Kristiansen klokka 18.55, mens Andersen hevder at de er i Baneheia. Denne SMS-en gikk gjennom basestasjon EGA, men basens dekningsområde omfatter ikke stedet hvor Andersen forklarer at han og Kristiansen var på tidspunktet meldingen ble mottatt.

- Det er ikke lange biten, svarer Andersen på spørsmål om hva han tenker om dette, og holder fast på at de var der han forklarer.

Åstedet i gul sirkel. Samtidig har basestasjonen EG A fanget opp Viggo Kristiansens mobil i bruk på tidspunktet politiet mener jentene ble drept. Eksperter mener basestasjonen ikke kan ha fanget opp Kristiansens telefon om han var på åstedet. Dette er blant forsvarets sterkeste bevis.
Åstedet i gul sirkel. Samtidig har basestasjonen EG A fanget opp Viggo Kristiansens mobil i bruk på tidspunktet politiet mener jentene ble drept. Eksperter mener basestasjonen ikke kan ha fanget opp Kristiansens telefon om han var på åstedet. Dette er blant forsvarets sterkeste bevis. Vis mer

Det sendes også flere SMS fra Kristiansens telefon via EGA-basestasjonen mens Andersen hevder de to var i Baneheia. Andersen forklarer at dette kunne vært gjort uten at han merket det. Om basestasjonen sier han at han ikke kan nok om teknologien til å forklare noe om dette, men slik han husker det hadde Kristiansen med seg mobiltelefonen.

- Det er en mulighet. Ting skjer. Muligheten er der, sier han.

Ifølge Andersen var de to stort sett var sammen hele tida, unntatt helt på slutten.

- Han forsvant et øyeblikk, sier Andersen.

Han legger til at han tror det var etter drapene, men er ikke sikker. Det kan ha vært mens han selv kuttet kvister for å skjule likene med. Han ser ham for seg, gående over en liten haug.

- Det var etter jentene var drept og alt er over, forklarer Andersen, men påpeker at han er usikker på dette.

Hvor lenge Kristiansen var ute av syne, husker han heller ikke. Han ønsker heller ikke å oppgi noe mulig tidsperspektiv. Sannsynligvis var det etter drapene. Ellers ville saken fått et helt annet utfall, sier Andersen.

«Dersom Viggo hadde gått langt nok bort kunne mistenkte ha tatt med seg jentene og løpt langt bort, kanskje til trygghet, alle tre. Derfor tenker mistenkte at Viggo må ha blitt borte etter jentene allerede hadde blitt drept», skriver politiet.

Avhøret avsluttes klokka 15.55.

Dette er det første av seks nye avhør i Baneheia-saken. Lest neste her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer