95 PROSENT AV STOFFENE I TANNKREM UTEN EFFEKT

Minst 95 prosent av stoffene i tannkremen har ingen forebyggende effekt. - Pasta, slipemiddel og smaksstoffer utgjør mesteparten av tannkremen du bruker, sier tannlege Vibeke Kjærheim til Dagbladet.

- Fluor, skummemiddel og for eksempel tilsetningsstoffer som lindrer ising og hindrer bakteriebelegg utgjør under fem prosent av tannkremen. Fluor utgjør bare 0,15 prosent. Resten er stort sett stoffer som gjør det mer behagelig og praktisk å bruke tannkrem, sier Kjærheim.

Nordmenn kjøper tannkremer for flere hundre millioner kroner hvert år. Markedet oversvømmes av gode tilbud og overbevisende reklamer. Folk flest trenger bare den gode, gamle fluortannkremen.

Unødvendig

- Hvis man ikke har spesielle tannkjøttsykdommer eller bakteriebelegg, er det helt unødvendig å bruke tannkremer med spesielle tilsetningsstoffer.

Fluortannkrem holder lenge, sier tannlege Vibeke Kjærheim til Dagbladet.

Hun får støtte av førsteamanuensis Sonni Mette Wåler ved Odontologisk fakultet i Oslo.

- De fleste produsentene går lenger enn de har dekning for i sine reklamer. Store undersøkelser er gjerne støttet av tannkremprodusentene selv. En enkelt undersøkelse er ikke nok for å dokumentere maksimal effekt. Når for eksempel stoffet xylitol brukes sammen med andre stoffer som er vanlige i tannkrem, kan det tenkes at effekten blir mindre, sier Wåler.

Kinaputter

Hun mener mange nye tilsetningsstoffer er som kinaputter å regne i forhold til kanonskuddet i kampen mot Karius og Baktus; fluor.

Etter Wålers mening har produsentene satt i gang en reklamekarusell, der de kappes om å oppdage nye stoffer.

- Flere produsenter kjører hardt på effekten av baking soda i tannkrem. I USA brukes stoffet sammen med blekemiddel. Det gjøres ikke i Norge. Når dette blekemiddelet er fjernet, er det heller ikke grunnlag for å love at tennene blir hvitere. En annen tannkremprodusent lover også at man får friskere pust ved å bruke tannkrem som inneholder dette stoffet. Dette er ikke helt riktig.

Den viktigste årsaken til at folk får dårlig ånde, er nemlig flyktige, svovelholdige stoffer som produseres i munnen. Disse stoffene kan ikke baking soda fjerne, sier Wåler.