Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Billig utstyr holder mål

Ikke la deg lure når du skaffer deg utstyr til vinterfjellet. For trenger du egentlig ekstrem-utstyr til mange tusenlapper? Den gamle fjellanorakken holder i massevis, mener ekspertene. Her er de beste utstyrstipsene.

- Moteklær fra sportsbutikken er ikke egnet for fjellbruk. Mange ekspeditører har ikke filla peiling på hva de selger.

Dette sier Johan Christian Frøstrup og Rune Fensli. Sammen har de skrevet boka «Norsk Fjellhåndbok». Nå gir de deg de beste tipsene foran årets store skiutfartssesong.

Norsk er bra

- Prisen gjenspeiler ofte kvaliteten på det produktet du kjøper. Men det er ikke nødvendig å kjøpe det aller dyreste utstyret for å være sikker i fjellet. Den gode, gamle fjellanorakken er for de fleste et vel så godt egnet plagg som rådyre ekspedisjonsjakker til 4000 kroner. Og nå har attpåtil tester vist at noen av de svært dyre jakkene ikke holder mål, sier Frøstrup og Fensli.

- De norske kjente turutstyrsfabrikantene leverer veldig godt utstyr. Tøy fra f.eks. Bergans, Norrøna, LillSport og Helly Hansen er blant det beste som lages, mener de to forfatterne.

Forbrukerkontoret

Er du i tvil om hvilke klær du skal kjøpe, ta kontakt med Forbrukerkontoret på ditt hjemsted. De har mange tester som kan hjelpe deg til å finne det som passer for deg og din familie.

- Reklamen overvurderer ekstrem-jakker og -bukser. Det som er nødvendig for å nå Sydpolen er ikke nødvendig for å gå på «appelsintur» i påsken. Men unngå nylon og poplindresser. Det holder ikke mål, påpeker forfatterne, som selv har styrt unna de rådyre ekspedisjonsjakkene og som greier seg fint med de rimeligere alternativene.

- Ta med ryggsekk, oppfordrer ekspertene. - For du må alltid ha med deg ekstra klær, ekstra mat og ekstra drikke - også på korte turer.

- Mange av dagens turgåere tror at de kjøper seg kunnskap om fjellet fordi de har kjøpt rådyrt fjellutstyr. Tidligere klarte man seg godt i dårlig vær med enkelt, funksjonelt utstyr - fordi man var fjellvant.

Mange mangler elementær kunnskap om fjellet og risikerer livet på grunn av slurv, sier Rune Fensli.