Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bonus-bløff fra oljeselskapene

SKIEN (Dagbladet): Lar du deg lokke til en fast bensinstasjon på grunn av bonuskort? Vit da at det bare er lommerusk du tjener - om du tjener noe i det hele tatt. Selv med de beste rabattene klarer du ikke å spare mer enn 540 kroner i året - om du kjører som en gjennomsnittsnordmann.

De beste rabattene på bensin er det Statoil og Hydro Texaco som gir. Likevel er det bare en illusjon at du tjener mye på rabatten. Ifølge Opplysningsrådet for Vegtrafikken kjører gjennomsnittsbilisten knapt 15 000 kilometer i året. Med en gjennomsnittsbil bruker du 1200 liter bensin i året (0,8 l/mil), dermed oppnår de færreste de beste bonussatsene.

Du betaler

- Til sjuende og sist er det kundene som betaler bonuskortene, innrømmer marketingdirektør Arne Høst i Hydro Texaco. Han sier også at kortene ikke er rimelige i drift, men hans selskap har ikke regnet eksakt på hvor mye det koster.

Høst ønsker ikke å svare på om han helst så alle bonuskortene fjernet fra markedet, men han mener at kort er noe som har kommet for å bli.

Gull verdt

Informasjonssjef Erik Bagle i Esso Norge opplyser at kortene koster kundene 12 øre/liter. Han legger til at dette beløpet ville kundene ha betalt likevel, fordi de 12 ørene blir hentet inn via reklamebudsjettet.

- Kortene er en svært viktig del av vår markedsføring, understreker markedsdirektør Viktor Martinsen i Statoil. Martinsen kan også skryte av å representere det oljeselskapet som startet hele kortkarusellen den gang Statoil var Norol.

Martinsen er skjønt enig i at bonusrabattene bare blir for lommerusk å regne - sett i en større sammenheng. Likevel er han svært takknemlig for at kortene finnes.

Den ene fordelen er markedsføringen og mer lojale kunder. Den andre at jo flere kunder som bruker plastkort til å betale med, jo færre kontanter blir det å håndtere for stasjonene.