Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Fjellet - LIVSFARLIG om du ikke tar ansvar

I dag starter vinterferien Store nedbørsmengder i første halvdel av vinteren, vekselvis som regn og snø, har skapt svært skredfarlige forhold i fjellet. Sist helg mistet to personer livet i vinterfjellet. Begge skulle ut på tur kort vei fra hytta. Årets vinterferie kan bli livsfarlig. Og det er du selv som må ta ansvaret.

Selv områder som normalt regnes som trygge, kan nå være svært farlige. Politiet og skredeksperter advarer nå folk mot å gå på ski i bratte skråninger. Forholdene gjør det tvingende nødvendig å skaffe informasjon om snøforholdene før skituren starter.

Været før

Det er ikke nok å merke seg værmeldingene i dagene framover.

Du må bestrebe deg på å finne ut hvordan været har vært de siste ukene.

Særlig er forholdene i Midt-Norge svært rasfarlige. Snøen har kommet i flere forskjellige nedbørsperioder og ligger lagvis - dermed er hellingene svært utsatt for ras når skiløpere kommer i nærheten. I tillegg har sterk vind og nysnø de siste dagene gitt enda større skredfare.

Forholdene i fjellet er flere steder så spesielle at selv erfarne fjellfolk kan komme i skade for å undervurdere rasfaren. Du må derfor til sjuende og sist stole på deg selv og dine egne vurderinger.

Gjør skikkelige forberedelser så slipper du at familieturen forvandler seg til et mareritt og et drama på liv og død.

To døde i fjellet

Sist søndag mistet en 28 år gammel mann fra Skedsmo livet da han kom bort fra skikameraten sin i svært dårlig vær. De to skulle gå en 13 km lang tur i kjent turterreng like forbi flere hytter. Men været slo om og vind i orkans styrke gjorde sikten lik null. Kameraten ble tatt av en snøskred, men reddet seg ut ved egen hjelp og kom seg ned til en hytte.

28-åringen ble borte i uværet og er fortsatt ikke funnet, forteller lensmannskontoret på Oppdal.

Tragisk endte skituren også for en 31 år gammel Molde-mann som skulle gå en tur i kjent turområde ved Molde. Et snøskred dro mannen utfor en meget bratt fjellskrent. Den svært fjellvante mannen ble funnet død 13 timer seinere.

- Et veldig trist eksempel på at rasene kan ramme like utenfor hyttedøra, sier politiførstebetjent Aksel Solheim ved Romsdal politikammer til Dagbladet.

- Rasfaren i Romsdal er større enn på veldig lenge. Vær forsiktig, er Solheims råd til vinterferiefolket som skal ut på ski.

Frykter flere ulykker

Advarselen støttes av politikamre over nesten hele landet. Også lensmannskontoret på Oppdal frykter flere dødsulykker i vinter.

- De som skal krysse Hardangervidda på ski, er både utstyrt og forberedt på at det aller verste kan skje. Slik tenker ofte ikke den som skal ut på korte dagsturer - selv om de gjerne betegnes som fjellvante. Det er all grunn til å advare skiløperne, sier lensmannsbetjent Per Henrik Vognild til Dagbladet.