Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Her KJEMPER de for sitt nærmiljø

I denne smale gata på Sagene i Oslo - noen meter fra et verneverdig 1700-tallstun - får Rimi bygge et nybygg på 1000 kvadratmeter. Helsemyndigheter og folk som bor i området, raser mot Oslo kommune.

- Man kan lure på om det bare er makta som rår når helsemyndighetenes vurderinger blir skjøvet til side på denne måten, sier lege Anne Kathrine Nore.

Rimi skal holde til i første etasje, mens entreprenørfirmaet Byggholt A/S skal bygge små leiligheter i etasjene over.

Politikerne vedtok i den opprinnelige planen i 1994 at det skulle bygges femromsleiligheter. I januar fikk Byggholt A/S tillatelse fra Plan- og bygningsetaten til å endre de opprinnelige byggeplanene.

Verneverdig

- Byggholt A/S klarer uten protester fra Plan- og bygningsetaten å gjøre om hele prosjektet til toromsleiligheter og samtidig flytte innkjørselen til en gate med verneverdig bebyggelse. Det merkelige er at Plan- og bygningsetaten godkjenner en totalt omarbeidet plan, som de har vedtatt over hodet på både beboere og politikere, sier Per Lyder Dahle.

Han eier et galleri i 1700-tallsgården, og leder aksjonen Sagene-beboerne har satt i gang for å stoppe byggeprosjektet.

Trafikk og støy

Rundt hele området bor det folk. Nore, som var fungerende bydelsoverlege på Sagene, skrev i et brev til Plan- og bygningsetaten at det nye bygget ville medføre sterk støy på grunn av økt trafikk og konstant varelevering.

Hun påpeker dessuten at økt parkering i området - som naturlig følger av en større butikk - medfører økt risiko for trafikkulykker, og vil berøre nærområdet til Bjølsen skole, som ligger i nærheten.

- I mindre kommuner jobber bygningsetaten og helseetaten sammen. Det gjøres åpenbart ikke i Oslo, sier Anne Kathrine Nore.

Minsker trivselen

- Sagene er en sterkt belastet bydel. En ny storbutikk vil ikke øke verken trivsel eller stedets attraksjon. Det virker som om kommunen tar mer hensyn til et nytt og større butikksenter enn til verneverdig kultur og miljø som bidrar til å øke botrivselen for folk flest, sier Nore.

Gårdstunet fra 1700-tallet inneholder et galleri, en musikk- og sangskole for barn, et maleverksted for barn og et sykkelverksted. Galleri-eier Dahle flyttet fra Briskeby til Oslos østkant fordi han så potensialet i området på Sagene.

- Nå står alt i fare på grunn av en gigantbutikk ingen i området har bruk for. Mens byggherren ønsker å tjene penger, ønsker vi et trygt og trivelig bomiljø, sier Per Lyder Dahle.