Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

LÆR DEG MOBILTELEFON

- Mobiltelefon må inn på kjøreskolenes pensumliste! Trygg Trafikk, bransjeforhandlerne og forsikringsselskapene er samstemte i sitt krav. Men bilistene selv går enda lenger. Åtte av ti vil innføre forbud mot telefonbruk i bil, viser en fersk spørreundersøkelse.

- Unge bilførere må lære å bruke mobiltelefonen fornuftig, påpeker direktør Leif A. Ellevset i Trygg Trafikk.

Han viser til danskene som allerede har innført telefonopplæring på kjøreskolene. Nå drøfter Trygg Trafikk et liknende opplegg med Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.

Behersk deg

- Folk tar nærmest automatisk telefonen når den ringer. Men i bilen må brukerne vite å beherske seg - og vurdere trafikkbildet før de eventuelt svarer, understreker Ellevset. Selv har han hatt mobiltelefon siden 1973.

Også bransjen støtter forslaget.

- Jeg tror absolutt vi kan være med på dette - og forsyne sjåførskolene med rimelig utstyr. Det er viktig å få opplæring i bruk av mobiltelefon. Ikke minst må folk bli vant til å høre telefonen ringe når de kjører, sier Svein Eliassen, direktør i Leverandørforbundet for mobil og telekommunikasjon.

Også Telenor Mobil vil stille med teoretisk undervisningsmateriell for kjøreskoleelever.

Forbud

Sveits, Portugal, Spania og Italia har innført forbud mot å snakke i mobiltelefon hvis det ikke er montert handsfree-utstyr i bilen. Nå tar også Trygg Trafikk og Vegdirektoratet til orde for tilsvarende krav i Norge.

- Med såkalt handsfree-utstyr blir det vesentlig tryggere å bruke mobiltelefon. Derfor bør Norge innføre samme regler, sier Ellevset.

Ikke uventet betakker bransjen seg for forbud.

- Vi stiller oss positive til opplæring, men ønsker ingen restriksjoner, sier Petter Pedersen i Telenor Mobil.

Han spår ny teknologi allerede om noen år - den såkalte «taletelefonen». Da må man ikke lenger bruke armer til å taste og holde telefonen, både høyttalere og mikrofoner gjør ringingen sikrere.