- Som å skylle med Zalo

Flere tannleger advarer folk med ømfintlige slimhinner og munnskåld mot å bruke Norges mest solgte tannskyllemiddel. Som å skylle med Zalo, blir det hevdet om Denivit, som inneholder såpestoffet natriumlauroylsarkosinat.

- Denivit produseres av Henkel KeNord as, gjør tennene behagelig glatte og koster rundt 23 kroner for en flaske.

- Jeg er ikke glad for at produktet finnes på markedet. Så langt har vi ikke mottatt dokumentasjon som viser at midlet har noen effekt. Det inneholder ikke engang fluor og kan tvert imot være skadelig, sier professor i barnetannpleie ved Odontologisk fakultet i Oslo, Gunnar Rølla.

Fjernet

Et tilsvarende tannskyllemiddel ble for noen år siden fjernet fra det norske markedet. Plax eller «det amerikanske vannet» som det også ble kalt, inneholdt et liknende såpestoff. Norske tannleger, med blant andre professor Gunnar Rølla i spissen, mente forbrukerne ble lurt. Flere tannleger mener nå at Denivit har likhetstrekk med Plax.

Så langt er det ikke tatt noe initiativ til å fjerne Denivit fra butikkhyllene. Men Rølla mener det er på tide at noen gjør det. Professoren får støtte av førsteamanuensis Sonni Mette Wåler ved Universitetet i Oslo.

Økte plager

- Det er helt riktig at Denivit kan øke plagene med såre slimhinner og munnskåld. Midlet kan gjøre det lettere å fjerne belegg når man pusser tennene, men effekten er ikke stor. Som fagperson ser jeg helst at midlet fjernes fra markedet, sier Wåler.

Flere studier viser at såpestoffer øker plagene hos folk med ømfintlige slimhinner og munnskåld. Rundt ti prosent av befolkningen får munnskåld fra tid til annen.

- Hvis pasienter med eksem vasker seg med grønnsåpe blir de verre. Det samme skjer når personer med tørre slimhinner skyller med Denivit, sier Rølla.

I en svensk undersøkelse ble forekomsten av munnskåld redusert med åtti prosent når såpestoffene i tannpleiemidler ble fjernet.

Både Lilleborg AS, Tomten as og Colgate-Palmolive produserer tannskyllemidler. Disse inneholder i det minste fluor. Henkel KeNord produserer også et annet tannpussemiddel. Dette er ikke tilsatt såpestoff i det hele tatt.

Henkel KeNord ønsker ikke å uttale seg i saken.