Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

SPAR PENGER - bruk flere banker

Lønnskontoens gebyrer er en dyr fornøyelse for de fleste. Men du kan spare betydelig på å skifte bank eller spre deg på flere. Det viser en ny undersøkelse fra Norsk Familieøkonomi. Sparebanken Hedmark kom best ut av undersøkelsen, men varsler allerede gebyrøkning.

Ved vanlig bruk av lønnskontoen koster det mer enn fem ganger så mye i gebyrer å bruke Sparebanken Midt-Norge sammenliknet med Sparebanken Hedmark.

Forskjellen er på nesten tusen kroner per år, viser en fersk undersøkelse fra Norsk Familieøkonomi som omfatter de 15 største bankene i landet.

-Dette var hyggelig, sier en smilende Harry Konterud, administrerende direktør i Sparebanken Hedmark, Norges tiende største bank.

Øker gebyrene

- Da er vi der vi skal være, blant de fem beste av de 20 største. Men at vi var så billige sammenliknet med de andre store, visste jeg ikke, sier Konterud.

Han ser imidlertid ikke noe mål i være billigst for lenge, for han varsler straks at banken i nær framtid vil øke gebyrene noe.

- Det beste beviset på at vi priser gebyrene våre riktig og har truffet rimelig godt i markedet, er regnskapene. I en årrekke har vi hatt det beste resultatet i prosent av forvaltningskapitalen av de store bankene, sier Konterud, som har 130 000 av Hedmarks 190 000 innbyggere på kundelista. Men han tar gjerne imot kunder fra andre steder i landet også.

- Med dagens teknololgi er det ikke noe problem. 20 000 kunder betaler regningene sine per telefon hos oss, og minibankkort og andre kort går jo like godt i alle automater, så teknisk er det like greit for kunder utenfra Hedmark å bruke oss, sier Konterud.

Bruk flere

Han får støtte av Terje Hamre i rådgivningsfirmaet Norsk Familieøkonomi som står bak undersøkelsen.

- I utgangspunktet betyr det mindre og mindre hvor banken er. Det kommer an på hvordan du bruker banken. Svært mange ville tjene på å spre kundeforholdet sitt til flere banker, sier Hamre. Han mener det vil lønne seg å ha lønnskontoen i en bank med lave gebyrer, boliglånet i den banken eller den finansinstitusjonen som gir lavest rente, og så videre.

- Vi er forbi den tiden det var lønnsomt å holde seg til èn bank, mener Hamre.

Han tror folk flest er veldig opptatt av gebyrer.

- Se bare på Postbanken. Det er ingen som har åpnet så mange konti som Postbanken i den perioden de var gebyrfri, sier Hamre, men legger til at Postbanken nå kommer et godt stykke ned på lista med sine priser.

- Det gjelder å følge med. For mange er det gode penger å spare på å bytte bank, anbefaler Hamre.