Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Kontoen din kan bli tømt

600000 nordmenn bruker internettbank. Men de færreste vet at bankene fraskriver seg alt ansvar hvis noen klarer å tømme kontoen gjennom kundens egen PC.

Britene advarer

- Bruk sunn fornuft

Bankene: - Kunden har ansvaret

Eksperter på datasikkerhet sier det bare er et tidsspørsmål før de første norske bankkundene blir robbet på denne måten.

Du vil antakelig ikke merke noe før kontoen din allerede er tømt. Da er det for seint - og de fleste norske nettbankene vil hevde at det er ditt ansvar, siden datainnbruddet skjedde i din egen PC og ikke i bankens system.

- Bankens ansvar!

Forbrukerrådets direktør er klar: banken har ansvaret for kundens kontosikkerhet.

- Noe annet er helt uakseptabelt. Den som driver systemet må ta risikoen, sier Per Anders Stalheim.

Han mener denne ansvarsfordelingen både er prinsipielt viktig og nødvendig for at bankene skal presses til å lage sikre systemer.

May-Helen Molvær Grimstad leder den komiteen på Stortinget som jobber med forbrukersaker, Familie-, kultur-og administrasjonskomiteen. Hun er overrasket over rapporter om at onlinekontoer er usikre.

- Med den massive markedsføringen som har vært for å få folk til å bruke nettbank, trodde jeg problemene med sikkerhet var ordnet opp i. Hvis dette ikke er tilfellet, bør kundene få informasjon om dette, sier hun til Dagbladet. Grimstad mener bankene bør være forpliktet til å gi kundene beskjed om hvilken risiko de tar ved å bruke banktjenester via internett.

Sikre?

Britiske, tyske og norske IT-eksperter opplever stadig at hackere prøver å angripe nettbanker og deres kunder. Til tross for at noen nettbanker deler ut sikkerhetskort med egen pinkode, risikerer kunden likevel å bli robbet.

Viseadministrerende direktør Jan Kristensen i datasikkerhetsfirmaet Norman understreker at nettbanker i seg selv er sikre som fjell - men det er sannsynligvis ikke PC-en du benytter deg av. Kanskje en hittil ukjent risiko for de rundt 600000 nettbankkundene i Norge.

De største fellene

- Den største fella er at hackere kan sende virus på maskinen din. Via viruset kan hackeren åpne en såkalt bakdør til informasjonen som måtte ligge der. Da kan nett-tjuven overføre beløpet som skal inn på din konto til sin egen, sier Kristensen.

Kristensen advarer spesielt mot uforsiktig bruk av internettilkopling via kabelselskap. Som bruker bør du sette deg inn i hvordan kabelselskapets internettilbud fungerer.

- Vår erfaring er at hackere har åpnet bakdører til forbløffende mange kunder som har installert Internett via kabel-tv. Bakdøra innebærer at snokerne kan overvåke aktiviteten og informasjonen som ligger inne på datamaskinen, sier Kristensen.

Få minutter

Han mener det bare er et tidsspørsmål før de første norske nettbankkundene blir robbet av hackerpiratene.

- Men selv om banker flest er godt rustet til å motstå hackerangrep, vil det ta skurkene få minutter å hente det de trenger fra din PC, sier dataeksperten. Jan Kristensen mener bankene kan gjøre mer for å bedre sikkerheten til nettbankkundene:

  • Bankene må sørge for bedre, og forståelig informasjon om sikkerheten rundt nettbanken.
  • De må innføre bruk av digitale sertifikater. Det er en slags identitetskode knyttet opp til brukerens navn og maskin. Disse id-kortene bør brukes i kombinasjon med et såkalt smartkort. Da må du låse opp maskinen din, på samme måte som du må sette bilnøkkelen i bilen før du kan kjøre.
  • I tillegg bør du sikre PC-en din med et antivirusprogram, sier Kristensen.

may.linn.gjerding@dagbladet.no

kristian.sarastuen@dagbladet.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling