Mange nordmenn har potensproblemer

En av tre Østfold-menn over 40 år har potensproblemer, viser en ny internasjonal undersøkelse.

Forskerne har sett på menns ereksjonssvikt, og det er til sammen 1200 menn i Østfold har fylt ut spørreskjemaer under besøk hos allmennlege, skriver Dagsavisen.

Mens 10 prosent av menn over 40 år har komplett ereksjonssvikt og ikke greier å gjennomføre samleie, har 20 prosent tidvis ereksjonssvikt, er konklusjonen i undersøkelsen som er publisert i siste utgave av Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Dagsavisen opplyser at det er folk som lider av diabetes, hjerte- og karsykdommer eller som har hatt prostataoperasjoner som lider mest av potensproblemer. Dessuten viser den nye undersøkelsen at lav fysisk aktivitet tredobler sjansen for ereksjonssvikt.

70 prosent av dem med ereksjonsproblemer opplyste at de gjerne ville diskutere problemet med lege, men det var bare seks prosent som fikk behandling.

Avdelingsleder Stein Vaaler ved senter for epidemiologi og sykehusstatistikk ved Rikshospitalet understreker at åpenhet er viktig og at det er mange leger som kvier seg for å snakke åpent om potensproblemer. Det er derfor viktig å ta med i undervisning av nye leger, skriver Dagsavisen.