Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Erna Solberg møtte de franske «Skam»-skuespillerne:

Erna møtte de franske «Skam»-jentene: - Vi har fått de mest utrolige kommentarene

«Skam»-serien en stor eksportvare og kulturmarkør for Norge, sa Erna Solberg under møtet med de franske skuespillerne.

DE FRANSKE SKAM-JENTENE PÅ GATA I PARIS MED SKAM-FAN ERNA SOLBERG. FRA VENSTRE: Coline Preher (Alexia/Chris), Marylyn Lima (Manon/Noora), Erna Solberg, Assa Sylla (Imane/Sana) Lula Cotton (Daphné/Vilde) og Philippine Stendel (Emma/Eva) Video: Lars ... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): På tampen av en lang dag i Paris møtte statsminister Erna Solberg fem av de franske «Skam»-skuespillerne og regissør David Hourregue på kafé.

Den norske serien som har blitt berømt over hele verden, har nå fått sin franske versjon. Karakterene er de samme, men de har fått franske navn, og serien er tilpasset franske forhold. Men kjernen er den samme, ifølge skuespiller Marilyn Lima, som spiller Manon, eller den franske Noora:

MED SKAM PÅ KAFÈ I PARIS: Til høyre for Erna: Assa Sylla (Imane), Marylyn Lima (Noora), Philippine Stendel (Eva), Coline Preher (Alexia), Lula Cotton (Vilde) Bakerst , og eneste mann: Regissør David Ourrgue Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MED SKAM PÅ KAFÈ I PARIS: Til høyre for Erna: Assa Sylla (Imane), Marylyn Lima (Noora), Philippine Stendel (Eva), Coline Preher (Alexia), Lula Cotton (Vilde) Bakerst , og eneste mann: Regissør David Ourrgue Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Genial og troverdig

- Serien er genial. Den er troverdig og realistisk ned til minste detalj. Man kan lett identifisere seg med karakterene. Det er situasjoner alle unge kan kjenne seg igjen i, man snakker om kjærlighet, seksualitet og andre temaer ungdom overalt er opptatt av. Det er ingen tabuer for ungdom. De snakker om alt. Det er det som forklarer «Skams» suksess, sier Lima.

Det er Assa Sylla som spiller rollen som Sana, eller Imane i den franske versjonen.

Hun sier det er stor forskjell i synet på bruk av hijab i Norge og i Frankrike.

- Det kan ikke sammenliknes. Det er mer tolerant og friere i Norge. Her blir man møtt med fordommer og spørsmål. Folk skjønner ikke hvorfor man vil bruke hijab, sier Sylla.

- Vi har fått de mest utrolige kommentarer, som at Assa, som er svart, ikke kan være muslim. Det er helt utrolig, sier Lima.

I KJENT «SKAM»- POSITUR: Erna Solberg møtte i ettermiddag skuespillerne fra den franske versjonen av den norske suksesserien «Skam» under sitt ofisielle besøk til Frankrike. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.
I KJENT «SKAM»- POSITUR: Erna Solberg møtte i ettermiddag skuespillerne fra den franske versjonen av den norske suksesserien «Skam» under sitt ofisielle besøk til Frankrike. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet. Vis mer

Intens hijab-debatt

Dette temaet engasjerer også statsminister Erna Solberg.

-Den mest intense debatten dreier seg om bruk av hijab. Her i Frankrike er det ikke lov å bruke hijab i skolen, men de bruker den utenom.

- Betyr det at det er større toleranse i Norge enn i Frankrike?

- Det sekulære Frankrike har vært mer opphengt i religiøse symboler som identitetsmarkører, og opptatt at det ikke er forskjell på folk. Vi har et integreringsperspektiv, mens Frankrike egentlig har hatt assimilering som strategi. Det har ført til noen problemer som har endt opp i brennende bydeler i Frankrike. Jeg sier ikke at vi er perfekte, men jeg tror kanskje vi har en åpen og ærlig diskusjon om ting.

- Viser fram Hverdags-Norge

- Hvorfor ønsket du å legge et møte med «Skam»-skuespillere inn i programmet ditt i Paris?

- Det er gøy og spennende å høre om ungdomskulturen i dag. Mye er likt, selv om det er ulike markører. «Skam»-serien er en suksess for Norge. Den er en måte å vise fram et moderne Norge på. VI viser Ski-Norge i OL. Men her viser vi Hverdags-Norge for ungdom. Det er en sterk kulturmarkør, sier Solberg.

Hun kan forresten fortelle skuespillerne at den virkelige Sana nå er i militærtjeneste, og nylig deltok på talkshow- programmet «Skavlan» med militæruniform og hijab.

- Det ville ikke vært mulig i Frankrike, mener Assa bestemt.

FRANSK SKAM: I fjor satte Julie Andem punktum for norske «Skam», men flere utenlandske versjoner er underveis. Franske «Skam» er først ute, og slapp trailer fra første sesong torsdag. Video: France 4 Vis mer

Terror som bakteppe

Regissør for den franske versjonen, Davis Hourregue, mener det franske samfunnet kan være mer brutalt enn det norske. Det måtte rollene i den franske versjonen tilpasses til, forklarer han.

Samtidig var mange seere for forelsket i de opprinnelige norske rollefigurene til at disse bare kunne kopieres, sier Horregue til NTB.

- Jeg ble overbevist om at den eneste måten å gjøre det, var å vise noe nytt, sier han.

I tillegg til regissøren var også Coline Preher, alias Alex eller Chris, og Lulla Cotton, alias Daphné eller Vilde i samtalen. Cotton sier folk er preget av terrorfrykt.

- Du ser blikkene på T-banen, hvordan folk oppfører seg på fest, hvordan de hele tida ser etter utgangen, hvordan de ser på folk med arabisk utseende, sier Lulla Cotton til NTB.

Ifølge Cotton er det mye som er annerledes i den franske versjonen av NRK-suksessen. Skolen er ikke lik. Jentene oppfører seg ikke på samme måte med gutter. Folk oppfører seg annerledes på fest. I tillegg er det måten terrorangrepene preger mennesker på, som utgjør en forskjell i den franske versjonen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!