5 tips til et effektivt budsjett

Derfor trenger du budsjett

Alle bør ha et budsjett. Et budsjett gir deg en enkel oversikt over økonomien din med et helhetlig bilde over inntekter og utgifter. Det er ikke bare bedrifter som trenger et budsjett. Dette er et nyttig verktøy for alle som vil ha større kontroll over økonomien sin.

Et budsjett trenger ikke å være vanskelig, og du kan utforme det nesten akkurat slik du selv vil. Hovedfunksjonen er som sagt å gi deg en oversikt over inntekter og utgifter, som blant annet smålån og forbrukslån og hvor store avdrag som skal betales inn hver måned.

quote
Et budsjett er det beste virkemiddelet når det kommer til å skaffe oversikt over privatøkonomien, når du skal søke forbrukslån i tillegg til boliglån, eller om du ønsker å spare opp til noe spesielt.

5 tips til ditt budsjett

 1. Bruk et system som passer deg
  Budsjett kan skrives ned på ark eller PC, og det finnes også egne programmer som lar deg lage svært profesjonelle budsjetter på en enkel måte. På den ene siden av budsjettet fyller du inn alle inntektene dine. Dette kan være alt fra jobbinntekter, barnetrygd og ekstra stønader. På den andre siden fyller du inn alt du har av utgifter i løpet av en måned. Da vil du på en enkel måte se hva du bruker penger på, og om du har nok inntekter til å dekke alle utgiftene.
 2. Oppdater budsjettet jevnlig
  Siden budsjetter er så enkle å endre, kan de være gjeldende for visse perioder. Har du en tøff økonomisk periode, kan du lage et budsjett med en svært streng utgiftspost. Skal du på ferie, kan du lage et feriebudsjett.
  Vi anbefaler deg også alltid å oppdatere budsjettet minst en gang i året, gjerne oftere også. Økonomi er tross alt dynamisk, og budsjettet bør reflektere din nåværende situasjon for at det skal være til nytte.
 3. Finn ditt sparepotensiale
  Befinner du deg i en situasjon hvor du trenger å spare penger, men lurer på hvor du kan kutte, er budsjett et ekstra nyttig verktøy. Ved å føre opp alle dine utgiftsposter vil du fort se hvor du har sparepotensiale. Mange får ryddet opp økonomien sin skikkelig ved å kutte ned på unødvendige ting som de bruker penger på.
 4. Se om du klarer større utgifter
  Trenger du lån, kan det være et pluss om du har et budsjett som viser hva du tjener og hvordan du bruker penger. Generelt kan også et budsjett vise om du har rom i økonomien din til å ta opp et lån. Dette gjelder særlig i situasjoner hvor du vurderer å søke forbrukslån. Et nyttig tips er at du aldri søker om lån før du tester økonomien din med budsjett. Hvordan vil ekstra utgifter passe inn?
 5.  Lag et eget matbudsjett
  Mat er ofte en av de største utgiftspostene, og for å få oversikt og kontroll kan det være lurt å lage et helt eget matbudsjett. På den måten kan du sørge for at du ikke bruker mer enn du ønsker på mat, og samtidig sørger et matbudsjett kanskje for at du blir mer kreativ og kaster mindre mat. Det kan selvfølgelig også være ulemper med et budsjett. Mange kan føle at den fjerner den økonomiske friheten, og det kan bli stressende å leve etter et månedsbudsjett. Det viktigste du skal tenke på er at budsjett er noe som skal være til hjelp og støtte.