Alt for mange nordmenn sliter med økonomien
Må ta økonomisk hjelp eller lån for å klare seg
Norske husholdninger har slitt med økte levekostnader det siste året. Inflasjon og krig har presset prisene skyhøyt på alt. Økte priser på mat, strøm, bensin, lån og bokostnader har satt sine spor på privatøkonomien. Bare matvareprisene økte hele 12 prosent fra januar 2022 – januar 2023. En rapport fra Sifo viser at flere må velge mellom mat og strøm for å klare seg, mens andre betaler mat og strøm på kreditt eller tar forbrukslån for å dekke sine grunnleggende behov.
Nordmenn endrer vaner for å få endene til å møtes økonomisk
- SIFO’s rapport på husholdningers økonomi, viser at de fleste husholdninger strammet inn sine budsjetter med jerngrep for å få endene til å møtes. Nesten halvparten av befolkningen har redusert strømforbruket, fire av ti har kuttet ned på unødvendige kostnader, og en fjerdedel av husholdningene har kuttet nødvendig forbruk som mat og klær.
- De som allerede hadde mindre marginaler i økonomien, sliter mest. Grunnleggende behov som mat, strøm, klær og boutgifter har blitt så dyrt, at mange har tatt av buffere og sparepenger for å klare seg. Hele 18% har levd på sparepengene sine de siste 3-6 månedene.
- En av ti har betalt for varer på kreditt, og 4 % har lånt fra familie og venner. Mange har vendt seg til NAV for økonomisk hjelp, andre har tatt forbrukslån for å klare seg.
Forbruksgjelden øker blant de som har mindre
Kraftige prisstigninger kan skape en ond sirkel for de som allerede har lite og som kjenner seg presset til å ta lån for å klare seg. Det kan være fristende å ta lån for å underlette på kort sikt, men et nytt lån med dyre rentekostnader kan gjøre økonomien verre i lengden. Spesielt nå som renter og priser fortsetter å øke. Vurderer du å ta lån, er det viktig å ikke låne mer enn du klarer å betale tilbake, og at lånet betales ned fortest mulig. Kortere nedbetalingstid kan gjøre lånet billigere. Sammenlign lån for å finne det billigste forbrukslånet, så du betaler minst mulig i kostnader.