Bedriftslån

Skal du starte egen bedrift? Et bedriftslån kan være en bra måte å finansierer oppstarten på. Bedriftslånet kan også være smart å ha når du har behov for ekstra kapital. Her går vi igjennom de vanligste typene av bedriftslån også kalt næringslån, og hva du bør tenke på når du søker næringslån. Du kan bruke bedriftslånet til nye investeringer, eller bruke som buffert for bedriften ved dårligere økonomiske tider.

Et bedriftslån kan lånes med eller uten sikkerhet i firmaet. For å søke firmalån må bedriften være registrert i Brønnøysundregisteret.

Hva er et bedriftslån?

Et bedriftslån kan brukes til alt fra å investere i nye maskiner til å finansiere en oppstart av en ny bedrift. Bedriftslån har ofte en lengre nedbetalingstid enn personlige lån, og renten er vanligvis høyere.

Bedriftslån er en populær type finansiering blant norske bedrifter. Ifølge Finans Norge ble det utbetalt bedriftslån på over 200 milliarder kroner i 2018.

Fordeler med bedriftslån

  • Et bedriftslån kan hjelpe deg å sette drømmen om egen bedrift ut i virkelighet.
  • Bedriftslån kan gjøre det mulig å investere i ny teknikk og dermed  være med på å øke inntektene dine, og bedriftens verdi.

Ulemper med bedriftslån

  • Når du tar et bedriftslån, tar du på deg en stor økonomisk byrde. Du må være klar over at dette er et lån som må betales tilbake.
  • Tar du et lån der bedriften står som pant og du får betalingsproblemer så kan dette i ytterst fall føre til at du mister bedriften din.

Hvordan finner jeg det beste bedriftslånet?

For å finne det beste bedriftslånet må du også finne den billigste lånerente på bedriftslånet. Beste måten å gjøre dette på er å søke bedriftslån hos flere banker og långivere. Dette kan du enklest gjøre ved å benytte deg av en lånemegler eller låneagent, som sender din søknad videre til sine samarbeidsbanker og underletter søknadsprosessen for deg. Du mottar flere lånetilbud tilbake og kan sammenligne disse, finne det bedriftslånet med laveste rente og sikre deg det beste bedriftslånet med best vilkår for deg.

Sammenlign bedriftslån og spar penger

Du kan spare masse penger på å sammenligne bedriftslån og se hvilke lånerenter ulike banker og långivere tilbyr deg. Lånerenten kan variere stort mellom ulike aktører og avhenger også av om du velger bedriftslån med sikkerhet eller bedriftslån uten sikkerhet.
Generelt har lån med sikkerhet alltid lavere rente enn lån uten sikkerhet. Det kan være masse penger å spare på større lånesummer som bedriftslån oftest er, der noen prosent forskjell på et lånetilbud, kan utgjøre stor forskjell i totalkostnad på bedriftslånet. Søk smart og sammenlign bedriftslånet hos flere aktører før du velger det som har best betingelser for deg.

quote
Flere valg
Det finnes bedriftslån med eller uten sikkerhet i bedriften.

Kriterier for å få et bedriftslån

Du må ha et firma som er registrert i Norge. Bedriften kan være registrert som enkeltmannsforetak, aksjerselskap eller en annen foretaksform. Du må også være over 18 år og du må ikke ha betalingsanmerkninger. Mange lånegivere krever at firmaet skal ha vært aktivt i minst 6 måneder.

Bedriftslån – forskjellige typer lån til bedrift

Det er mange forskjellige typer av bedriftslån, og det er viktig å velge det lånet som er best for din bedrift. Du bør sammenligne forskjellige lånetyper før du tar opp et lån, og sørg for at du forstår alle vilkårene.

Bedriftslån med sikkerhet i firma

Du kan søke bedriftslån med sikkerhet i bedriften. Da tar banken ofte pant i varelager eller i maskinpark. Dette forutsetter ofte at firmaet har en stabil økonomi og inntekt.

Bedriftslån uten sikkerhet

Når du søker bedriftslån uten sikkerhet tar du opp et forbrukslån for å finansiere bedriften. Dette kan være en bra løsning ved oppstart av mindre firma og enkeltmannsforetak. Tenk på at rentene på et lån uten sikkerhet ofte er høyere enn et tradisjonelt bedriftslån.

Fordeler med bedriftslån uten sikkerhet:

  • Du kan bruke pengene på det du vil
  • Du slipper å stille sikkerhet i firmaet ditt

Før du søker bedriftslån

På AltInn kan du se en oversikt over offentlige støtteordninger for deg som skal starte og drive bedrift. Vårt tips er å sjekke ut disse før du søker om firmalån. Jo flere støtteordninger du kan bruke, jo mindre behøver du låne til din bedrift.

3 tips for å få bedriftslån

  1. Gjør en vurdering av hvor mye du trenger å låne – og hvor mye du kan betale tilbake hver måned. Lån aldri mer penger en du behøver.
  2. Sett opp en forretningsplan som viser at du har tenkt gjennom hvordan du skal bruke pengene. Dette øker sjansen for at banken er villig til å gi deg et lån.
  3. Sørg for at din personlige kredittscore er bra – dette viser banken at du er en ansvarlig låntaker.

Søk lån til bedrift via en lånemegler

Når du søker bedriftslån er det viktig å sammenligne vilkår og renter hos flere. For å underlette låneprosessen kan du bruke en lånemegler for bedriftslån. Da sender du inne en søknad og lånemegleren sender denne videre til sine partnere. Du velger det bedriftslånet som passer deg best.

Bedriftslån – Spørsmål og svar

Et bedriftslån er det samme som næringslån. Banken gir her lån direkte til din bedrift eller næringvirksomhet, og lånet brukes til å investere i bedriftens virksomhet. Dette kan være alt fra direkte finansiering, oppstart, eller investering i maskiner, eiendom og annen utrustning. Et bedriftslån er normalt et lån med sikkerhet, hvor bedriften stiller med sikkerhet i eiendom eller eiendeler. Det er også mulighet til å ta bedriftslån uten sikkerhet.

Finn gunstigste rente til bedriftslån og beste bedriftslån ved å følge våre topp 4 tips:

  • Gjør kredittsjekk på din bedrift – Ha bra kredittscore
  • Vurder hvor mye du bør låne – Se inntekter og utgifter – Viser deg din betjeningsevne til å ta nytt lån
  • Lag en forretningsplan – kan øke dine sjanser hos banken
  • Sammenlign rentetilbud og vilkår hos flere långivere før du bestemmer deg
  • Mulig å oppfylle drømmen med ekstra kapital
  • Kan investere i nye maskiner og annen utrustning som øker bedriftens verdi
  • Bedriftslånet kan også brukes til å dekke uforutsette utgifter
  • Et stort lån registreres på bedriften – stort ansvar til tilbakebetaling
  • Bedriftslån med sikkerhet kan innebære tvangssalg av eiendeler, eiendom eller hele bedriften, om du ikke klarer å betale tilbake lånet
  • Ettersom bedriftslån ofte er store lånesummer, er det fare for større rentekostnader og tap av penger om du ikke gjør en grundig sammenligning av rente på bedriftslån hos ulike aktører.