Boliglån

Har du funnet drømmeboligen? Uansett om du skal kjøpe hus, selveierleilighet eller borettslagsleilighet så er sjansen for at du må søke et boliglån for å kunne finansiere boligkjøpet stor. Her går vi igjennom dine lånemuligheter når du skal kjøpe bolig.

Mange søker boliglån hos sin tradisjonelle bank - men det finnes også nisjebanker som tilbyr boliglån. Sammenlign alltid flere lånegivere før du bestemmer deg.

Hva er et boliglån?

Et boliglån er et lån som er avsett for å kjøpe bolig. Du kan kjøpe hus, selveierleilighet eller borettslagsleilighet med et boliglån. Felles for alle boliglån er at banken tar pant i boligen når de låner deg penger.

Fordeler med boliglån

 • Relativ lav rente da banken har sikkerhet i boligen
 • Gir deg mulighet å kjøpe bolig

Ulemper med boliglån

 • Risiko for tvangssalg av bolig om du ikke kan innfri lånets krav

Hvem kan søke boliglån?

Alle over 18 år kan i prinsippet søke boliglån i Norge, men du må oppfylle visse kriterier for å få godkjent boliglånet.

Ved boliglån skal du klare å betale boliglånet med en renteøkning på 5 prosentpoeng fra det aktuelle rentenivået. Ved fastrentelån skal det legges inn en tilsvarende renteøkning fra utløpet av rentebindingsperioden.

Kriterier for å søke boliglån:

 • Du får ikke låne mer enn fem ganger årsinntekten din
 • Du må kunne klare en renteøkning på 5 prosent
 • Velger du et boliglån med fastrente må du klare en renteøkning på 5 prosent når rentebindingsperioden er over
 • Boliglånet får ikke overstige 85% av boligens verdi
Boliglån

Søke boliglån – valgmuligheter

 • Søke boliglån direkte hos banken
 • Søke boliglån hos en lånemegler/ låneagent

Når du søker boliglån hos en lånemegler får du ofte profesjonell hjelp og støtte under låneprosessen. Din søknad blir sendt til flere banker og du mottar tilbud om det beste boliglånet. Ofte kan du oppnå bedre rente på boliglånet via en lånemegler enn du hadde fått på egen hånd.

Hvordan få beste boliglånsrente

Mange velger tradisjonelle storbanker for boliglånet, men faktum er at det ikke er sikkert at din vanlige bank har beste boliglånsrente. For å finne best boliglånsrente er det viktig at du sammenligner alle boliglån og ser på faktorer som boliglånets effektive rente og nedbetalingstid før du bestemmer deg. Det er viktig å se på flere alternativ enn din tradisjonelle bank – kanskje finner du det beste boliglånet hos en nystartet nisjebank isteden?

Kan man presse ned boliglåns rente?

Selv om de fleste banker og långivere nå setter opp renten, så finnes det muligheter å forhandle for å få bedre boliglån rente. Det absolutt smarteste du kan gjøre er å ta inn tilbud fra flere banker og långivere. Å bruke en lånemegler kan være smart da du med en søknad får tilbud fra flere banker.

5 tips for å få innvilget boliglån

 • Betal ned kredittkortgjeld, forbrukslån og andre utestående kreditter
 • Har du mange lån uten sikkerhet – refinansierer disse i et nytt lån med bedre vilkår – Pengene du sparer kan på refinansiering kan du bruke til å betale ned gjelden fortere.
 • Søk boliglån med en medlåner. Se på muligheter for å dele boliglånet med andre.
 • Har du noen som kan stille som kausjonist? Foreldre eller andre som har en bedre økonomisk situasjon kan stille som kausjonist og står da som ansvarlig for deler av boliglånet.
 • Se på andre muligheter – som å øke din inntekt, eller prøv å søke hos noen av bankene som spesialiserer seg på å hjelpe mennesker med lav inntekt å få lån med sikkerhet i bolig. De kan du få tips og råd om hvordan du skal gå fram.
Huslån

Boliglånskalkulator

Med en boliglånskalkulator får du en oversikt over renter og boliglån hos banker. Når du bruker en boliglånkalkulator er det viktig å tenke på at renten du ser er en estimert rente og at du først får vite hva din reelle rente blir når søknaden om boliglån er godkjent.

Fikk du avslag på boliglånet?

Har du fått avslag på boliglånet? Det kan være flere faktorer som spiller inn på bankens vurdering og lav inntekt er en av disse. Har du dessuten andre kreditter som forbrukslån, kredittkort og smålån så påvirker disse kredittscoren din og dermed også lånesøknaden din. 

Boliglån – spørsmål og svar

Norske regler og lover regulerer hvor mye bankene kan låne ut til deg. En grunnregel er at din totale gjeld kan ikke overstige 5 ganger din årsinntekt. Når det er sagt betyr det ikke at du får garantert lån innvilget på 5 ganger din årsinntekt, men det er satt et maks tak der. Dette lånet inkluderer også dine studielån og forbrukslån. Du må kunne tåle en renteøkning på 5%. Du må også kunne bidra med 15% egenkapital til boliglån.

• Total gjeld kan ikke overstige 5x inntekt
• Klare en renteøkning på 5%
• Får låne 85% av boligverdi
• Må selv stå for 15% egenkapital

Grunnregelen er at du må kunne stå for 15% av boligkostnaden. Det er noen unntak, om du er under 34 år kan du ha mulighet til å låne mer enn 85% av kjøpesum om du oppfyller visse kriterier fra långivers side som f.eks. at banken får ekstra sikkerhet og at du har betjeningsevne.

Ett bra tips for å finne beste boliglånsrente er å sammenligne mange boliglån og finne det boliglån som har bra effektiv rente og nedbetalingstid. Det er et stort hav av tradisjonelle banker og spesialbanker som er heldigitale som kan tilby deg lån. Bruk sammenligningstjenester online som underletter søkeprosessen for deg og hjelper deg finne det beste boliglånsrente for din økonomi.

Generelt kan alle over 18 år søke et boliglån, men det er flere andre kriterier du også må oppfylle for å få godkjent boliglån, blant annet fast jobb og fast inntekt, samt at din total gjeld ikke kan overstige 5 ganger din inntekt.