Dyrtid medfører økning i inkassosaker

Dyrtid og betalingsproblemer

Den vedvarende stigningen i matprisene, i kombinasjon med høye renter har en direkte innvirkning på husholdningenes utgifter.

Når matvareprisene øker, må folk bruke en større andel av inntektene sine på å kjøpe matvarer, noe som kan føre til redusert økonomisk fleksibilitet. Dette kan resultere i vanskeligheter med å møte andre økonomiske forpliktelser, for eksempel betaling av regninger og avdrag på lån. Spesielt nå som renten på lån også øker flere ganger i året. Som et resultat kan flere mennesker oppleve betalingsproblemer og havne i inkassosaker.

Fare for ytterligere økning etter sommerferien

Tall fra Finanstilsynet viser at nordmenns totale inkassogjeld økte med hele 1,4 milliarder høsten 2022. Ved inngangen til 2023 hadde nordmenn rundt 116,6 milliarder kroner i inkassogjeld.

Legger man til en dyr sommerferie, finansiert med sms lån eller kredittkort  på regnestykket, så er det en stor sjanse for at den totale inkassogjelden kommer til å stige ytterligere etter sommeren.

Tips for å håndtere betalingsproblemer

  • Budsjett: Opprett et detaljert budsjett for å få kontroll over inntekter og utgifter. Identifiser områder der du kan redusere kostnadene og prioritere viktige utgifter som mat, husleie og strøm. Ved å ha et budsjett kan du bedre planlegge og unngå å komme i betalingsvansker.
  • Refinansierer forbrukslån og smålån: Å refinansiere kan være en effektiv måte å få bedre økonomisk oversikt på. Ved å samle eksisterende gjeld i ett lån med lavere rente og lengre nedbetalingstid, kan du redusere månedlige utgifter og få en mer forutsigbar økonomi. Refinansiering kan også gi deg muligheten til å frigjøre ekstra midler for å møte andre økonomiske behov. Det er viktig å undersøke forskjellige tilbud, sammenligne vilkår og sørge for at refinansieringen vil gi deg reell økonomisk lettelse før du tar en beslutning.
  • Kontakt kreditorene: Hvis du ser at du ikke kan betale en regning til tiden, må du ikke ignorere situasjonen. Ta kontakt med kreditorene og informer dem om situasjonen din. Noen ganger kan de være villige til å tilby fleksible betalingsordninger eller utsettelser.
  • Søk økonomisk veiledning: Ta kontakt med en økonomisk rådgiver eller en gjeldsrådgivningstjeneste for å få profesjonell veiledning om hvordan du kan håndtere betalingsproblemer. De kan hjelpe deg med å utvikle en gjeldsplan og gi deg råd om hvordan du kan forbedre økonomien din.
  • Prioritering av utgifter: I tilfelle økonomiske vanskeligheter er det viktig å prioritere nødvendige utgifter som mat, bolig og helsetjenester. Unngå unødvendige kjøp og fokuser på det grunnleggende.

Omstartslån er en mulighet

Har du mistet kontrollen over økonomien og pådratt deg betalingsanmerkninger? Da kan et omstartslån være en løsning. Denne lånetypen lar deg låne penger med betalingsanmerkninger og inkasso men stiller ofte som krav at du kan stille med sikkerhet i bolig.