Få økonomisk pusterom ved hjelp av refinansiering

Kan være en klok økonomisk beslutning

Refinansiering av lån kan være en klok økonomisk beslutning som kan hjelpe deg med å redusere månedlige utgifter, samle lån og spare penger.

Målet med refinansiering er vanligvis å forbedre økonomien ved å senke kostnadene knyttet til gjelden, enten det er i form av lavere renter, lengre tilbakebetalingsperioder eller mer gunstige betingelser. Man kan refinansiere alt fra boliglån til forbrukslån og kredittkortgjeld og man kan gjøre en refinansiering med eller uten sikkerhet.

7 tips om du tenker på å refinansiere lån

  1. Start med å få oversikt over dine nåværende lån. Ta med faktorer som rente, utløpsdato, og andre vilkår. Først når du forstår hva du betaler, kan du ta en avgjørelse om at refinansiering er et bra valg for deg.
  2. Sammenlign rentesatser, betingelser og gebyrer fra flere aktører. Du kan bruke en lånemegler som kontakter flere banker for deg med en og samme søknad – da får du flere tilbud å velge mellom og du sparer tid.
  3. Når du har funnet det beste refinansieringslånet og søker, er det smart å ha alle dokument klare. Søknadsprosessen foregår ofte på nettet og du signerer med BankID. Långiveren tar alltid en kredittsjekk på deg for å skaffe seg informasjon om din økonomiske situasjon.
  4. Når du mottar et lånetilbud, bør du se på den effektive rentesatsen. Hvis det nye lånet har en lavere rente enn det nåværende lånet ditt, kan refinansiering potensielt spare deg for betydelige penger over tid – basert på hvor mye du låner og hvor lang nedbetalingstid du har.
  5. Se nøye på eventuelle gebyrer og betingelser knyttet til refinansieringen. Det kan være skjulte kostnader som påvirker den totale besparelsen din.
  6. Når du refinansiere er det viktig å ha en plan for hva du skal gjøre med pengene du eventuelt frigjør hver måned. Det kan være å betale ned forbruksgjeld eller rentebærende kredittkort eller investere i prosjekt som gir varig verdi – som oppussing av hus eller leilighet.
  7. Etter refinansieringen bør du følge opp og sørge for at du følger nedbetalingsplanen og bruker det du sparer på å betale ned gjeld og dermed bli fortere gjeldfri.

Unngå å bruke frigjorte penger til forbruk

Refinansiering av lån kan være en måte å forbedre din økonomiske situasjon på. Det er viktig å vurdere dine alternativer før du søker. Resultatene av en refinansiering kan variere avhengig av din nåværende økonomiske situasjon og lånebetingelsene som tilbys. Det påvirker også hvordan du eventuelt bruker de pengene du frigjør. Du bør unngå å refinansiere for å få penger til forbruk. Gjennom en grundig planlegging og nøye overvåkning kan refinansiering av lån være en klok beslutning i din økonomiske fremtid.

Les også: Hvordan finne beste forbrukslån