Fire viktige tips før du søker forbrukslån

Forbruksgjelden har økt i år

Tall fra Gjeldsregisteret viser at den samlede forbruksgjelden økte med 4,2 prosent i løpet av de siste tolv månedene og nådde 156,6 milliarder kroner ved utgangen av september 2023. Samtidig melder inkassoselskaper om en økning i antall inkassosaker.

Å ta opp et forbrukslån kan være en måte å betale nødvendige uforutsette utgifter. Men forbrukslån har vanligvis kortere løpetid og mye høyere renter enn andre typer lån. Derfor er det ekstra viktig å unngå å ta opp forbrukslån om det ikke er nødvendig, og om du velger å gjøre det så vær sikker på at du velger et billig forbrukslån og at du betaler tilbake så fort som mulig.

4 tips om du har bestemt deg for å søke forbrukslån

  • Unngå forbrukslån om du har andre muligheter – Om du vurderer å søke forbrukslån, er det viktig å forstå at å ta opp et forbrukslån innebærer alltid at du vil betale høye renter og avgifter, og det kan bli en økonomisk byrde i fremtiden. Så, før du søker forbrukslån, forsikre deg om at du virkelig trenger det og at det ikke finnes andre alternativer som sparepenger, refinansiering eller å selge ting du ikke lengre behøver.
  • Sammenlign långivere – Hvis du må ta opp et forbrukslån, er det viktig å sammenligne långivere og deres tilbud. Ved å sammenligne ulike långivere kan du spare tusenvis av kroner i rentekostnader.
  • Betal ned forbrukslånet så fort som mulig – Når du har tatt et forbrukslån er det smarteste du kan gjøre å betale det tilbake så raskt som mulig. Jo lengre du har lånet, jo mer vil du betale i rentekostnader. Så hvis du har muligheten til å betale tilbake lånet i forkant, bør du gjøre det. Det vil spare deg penger i det lange løp.
  • Unngå å ta opp et større lån enn du trenger – Når du tar opp et forbrukslån, sørg for at du bare låner det beløpet som du virkelig trenger. Å ta opp et større lån enn nødvendig vil bare føre til høyere rentekostnader og mer økonomisk stress. Så, vær realistisk og lån bare det beløpet som du virkelig trenger for din situasjon.

Unngå å havne i en gjeldssirkel

Dersom du befinner deg i en situasjon med mye forbruksgjeld, er det avgjørende å ta skritt for å unngå å bli fanget i en uheldig spiral med økende gjeld. Har du  flere smålån, SMS-lån og kredittkortgjeld så bør du se på muligheter til å samle disse i et større lån og helt unngå å ta nye lån til du har fått kontoll over situasjonen igjen.

Les også 5 effektive tips for håndtering av forbruksgjeld