Flere låner penger til juleshoppingen

Det har aldri vært mer lønnsomt å planlegge dine julegaver

Historisk sett bruker nordmenn alltid mer penger rundt desember til julehandelen. Rådende usikre økonomiske tider og redusert kjøpekraft har gitt større fokus på sparing, samt skapt mer bevisste forbrukere som velger å handle billigere julegaver, med planlagte handlelister og målrettede kjøp av varer på salg. Den nye populære trenden er å bruke sammenlignings sider for å pris matche varer online å kjøpe til billigste pris. Det kan være mye penger å spare på en taktisk planlagt julehandel i stedet for impulskjøp i år.

Flere tar kortsiktige lån for å handle mer

Flere nordmenn låner penger til juleshopping sammenlignet med i fjor viser ferske tall fra Gjeldsregisteret om kjøpsatferd til jul. Prisøkninger og inflasjon viser at mange tenker mer strategisk, planlegger sine julegave lister mot store salgsdager for å slå til mot de beste tilbudene og forhåpentligvis ende opp med en billigere julehandel. Flere tar opp kortsiktige kredittkortlån og forbrukslån for å finansiere julehandelen og ha råd til husholds kostnader og regninger i desember. For å finne billigste forbrukslån er det viktig å sammenligne mange forbrukslån for å finne det lånet som har den billigste kostnaden og beste vilkårene for deg.

Økning i forbrukslån og kredittkort gjeld etter Black Week

Gjeldsregisteret publiserte nylig ferske tall fra november 2022 som viser en tydelig økning i forbrukslån og kredittkortgjeld etter Black Week. Ikke forfalt kredittkortgjeld økte med 1,9 MRD (8,1%) fra 23,7 MRD til 25,6 MRD, noe som er 0,6 MRD høyere enn 2019.

 

«Årsaken til økt forbruksgjeld i november er sammensatt. En blanding av økt forbruk som følge av Black Week og økte husholdskostnader hvor man tar forbrukslån for å klare av kostnadene» sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret.

 

Motivasjonen kan være at mange tenker at et forbrukslån kan være lønnsomt om man kjøper varer på salg istedetfor å kjøpe gaver til fullpris senere når neste lønning kommer. Så kan man heller spare penger som blir til overs når man kjøper varer til salgspriser, eller betale ned forbrukslånet raskere. Det kan være lønnsomt å kjøre denne taktikken så lenge man har råd til å betale ned forbrukslånet på kort sikt, så man unngår ekstra rentekostnader.

Smartere konsumenter og kjøpsvaner

En billigere julehandel der du kan spare tusenlapper er noe alle vil takke ja til i disse økonomiske tøffe tider. Ved å følge våre smarte tips under kan også du handle dine julegaver billigere i år, handle smartere, og unne deg litt ekstra.

 

  • Planlegg din shoppingliste, og hold deg til den
  • Sammenlign priser på nett, se prisutviklingen på varen, kjøp der det er billigst
  • Bruk rabattkoder for å få høyere rabatt
  • Motta kampanjetilbud først under romjulssalget ved å registrere deg som kunde der du vil handle gaver
  • Gjør målrettede kjøp, ikke kjøp mer enn hva du faktisk behøver

Forventer fortsatt vekst i forbrukslån og kredittgjeld

Sammenlignet med 2021 har den rentebærende gjelden i Norge hatt en nedgang, men trenden viser en vekst i forbrukslån og kredittkortgjeld på grunn av av høyere kostnader og julehandel, dette vil fortsette å øke inn i 2023 sier Egil Årrestad. Tar du et grep om din økonomi, følger våre tips for å handle smartere kan du handle dine julegaver mye billigere i år, og samtidig sitte igjen med litt penger over fra julebudsjettet som du kan spare eller betale ned dine kredittlån med.