Fins det billige forbrukslån?

Rentene fortsetter opp – men ikke på forbrukslån

Rentene fortsetter å stige. Sist torsdag ble styringsrenten satt opp 0,25 prosent og ligger nå på hele 2,5 prosent. Dette påvirker først og fremst boliglån, faktum er at for forbrukslån har gjennomsnittlig nominell rente blitt redusert med 0,5 prosentpoeng det siste året ifølge  en rapport fra Finanstilsynet. Den viser at renten på forbrukslån lå på et gjennomsnitt på 13,9 prosent ved utgangen av tredje kvartal 2022.

Fremdeles dyrt å låne uten sikkerhet

Tallene fra Finanstilsynet viser at den nominelle gjennomsnittsrenten har gått ned, dette er renten uten avgifter og gebyr og det er dessuten en gjennomsnittsrente. Selv om gjennomsnittsrenten på forbrukslån har gått ned 0,5 prosent så ligger den fremdeles langt over rentenivået på et lån med sikkerhet.

Det er derfor fremdeles mye å spare på å velge et lån med sikkerhet i bolig framfor et forbrukslån. Men i om man står i en situasjon der man må søke forbrukslån så finnes det enkle grep for å finne fram til det billigste forbrukslånet.

3 tips til billigste forbrukslån

  • Se alltid på den effektive renten og ta med alle kostnader – Det er alltid smart å se på den effektive renten når du skal søke forbrukslån og ikke stirre seg blind på gjennomsnittsrente. Den effektive rente viser alle kostnader knyttet til lånet men også den er ofte en eksempel rente og stemmer ikke alltid med den renten du får.
  • Gå igjennom din økonomi før du søker forbrukslån – Hvert eneste lån er individuelt anpasset utefra din økonomiske situasjon som långiver får informasjon om via den obligatoriske kredittsjekken. Du vet ikke vet hva din rente blir før du får det aktuelle lånetilbudet.  Dette betyr at om du har flere lån eller kredittkortgjeld så vil dette dra ned din kredittscore.  Rydd opp i økonomien så godt du kan, har du mange smålån kan en refinansiering lønne seg.
  • Sammenlign flere lån – dette kan du gjøre på en sammenligningsside – eksempelrenten gir deg en pekepinn om hvem som har det billigste forbrukslånet. Det kan være store forskjeller mellom långivere.
  • Søk forbrukslån hos flere långivere – Du kan sende søknaden selv til hver enkelt eller bruke en lånemegler som sender søknaden din videre til sine samarbeidspartnere og på den måten får du flere svar på en søknad.
  • Se på lånets størrelse – mindre lån er ofte dyrere enn lån med større lånebeløp. Tenk derimot alltid på å aldri låne mer enn du virkelig behøver.

 

Sammenlign billige forbrukslån her