Fordeler og ulemper med halv skatt i desember

Halv skatt i desember kan redde julen for mange i år

Usikre økonomiske tider og høy inflasjon har gitt strammere julebudsjetter enn noensinne i norske husholdninger. Det er mange som ser fram imot halv skatt i desember, for å få litt ekstra penger å rutte med eller hvorfor ikke spare nå når det er viktig å ha en ekstra buffer. La oss se nærmere på hva halv skatt er, og hvordan halv skatt kan påvirke deg og din økonomi.

Hvorfor får vi halv skatt i desember?

Vedtaket om halv skatt i desember kan man takke LO for, som innførte denne ordningen i 1952 for å støtte skattebetalingsloven. Tanken bak vedtaket var å hjelpe nordmenn med en romsligere økonomi under juletider hvor det brukes mye penger. For de som ikke har mulighet til å spare månedlig fordi pengene ikke rekker til, er denne ordningen hjelpende hånd når man behøver litt ekstra penger under juletider. Noen ekstra tusenlapper er alltid verdsatt, uansett om det er for å handle julegaver, betale ned dyr gjeld, investere eller spare.

Hva bør du bruke pengene fra halv skatt på?

Mulighetene er mange når man får litt ekstra kapital i hånden, og det kan være lønnsomt å planlegge hvor du bør bruke de ekstra pengene som kommer inn så de gjør nytte for seg. Et bra tips er å spare pengene du får fra halv skatt, for å ha en buffer under trangere økonomiske tider. Hva legger ofte nordmenn penger på når de mottar halv skatt?

Tips på hva nordmenn bruker skattepengene til

Her kommer tips på hva mange nordmenn gjør med ekstra pengene fra halv skatt.

  • Kjøper julegaver og julemat – en del av pengene fra halv skatt går ofte til julehandelen
  • Betaler ned regninger – har du ubetalte gamle regninger er det lurt å nedbetale disse
  • Betaler ned på dyre forbrukslån, SMS lån  og gjeld – så blir du fortere gjeldsfri
  • Investerer penger i aksjesparekonto

Halv skatt i desember et gode eller bonus?

Til tross for at mange tror at de får halv skatt i desember som en bonus eller gode fra sin arbeidsgiver er sannheten at du kan takke deg selv, og det norske skattesystemet for dette skattetrekket. Skattesystemet er lagt opp slik at du betaler mer skatt 10,5 måneder i året, og derfor får du halvt skattetrekk i desember og en hel skattefri lønn i juli.

Du betaler like mye skatt over ett år

Totalt betaler du like mye skatt i året på 10,5 måneder, som du skulle betalt om man fordelte skatten over 12 måneder i stedet. Altså er det ingen gode eller bonus fra skattegiveren eller staten. Skatten er noe høyere i 10,5 måneder for å underlette for deg og din økonomi i de måneder der det brukes mer penger, som juletider og feriemåned.

Halv skatt i november eller desember?

Om du får halv skatt i november eller desember avhenger av om du har månedslønn, timelønn eller andre former for lønnsutbetaling. Siden 2016 kan du som arbeidstaker også velge selv om du vil ha skattetrekket i november eller desember, husk å flagge i god tid til arbeidsgiveren om du ønsker dette. Fordelen med å få lønnen utbetalt i november er at du rekker å få pengene innen jul og du kan bruke pengene der det er nødvendig.

 

Tips! Selv med det billigste forbrukslånet så kan det være smart å betale ned det så fort som mulig – Har du mulighet så bruk de ekstra pengene fra halv skatt til dette.

Kan halv skatt gi en skattesmell?

Ved å holde et øye med skatteetatens nettsider og dine lønnslipper har du mulighet til å beskytte deg fra en kommende skattesmell. Du kan velge å frasi deg skattefritaket i desember om du ser at du har betalt inn for lite skatt under året. Da risikerer du ikke å sitte med en skattesmell senere.

Beregn skatten og unngå restskatt

Ansatte som bytter jobb under november og desember bør være oppmerksomme så de ikke ender opp med halvt skattetrekk på to lønninger, hos gammel og ny arbeidsgiver noe som kan gi restskatt. På skatteetatens nettside kan du selv beregne hvor mye du har betalt i skatt hittil i år og se om du bør ta halv skatt i desember eller frasi deg den.