Hvor mye kan jeg låne?

Dette påvirker hvor mye du får låne

Når du søker om lån blir det tatt en kredittvurdering, der ser banken på din økonomiske situasjon. Faktorer som inntekt, nåværende lån og tidligere betalingshistorikk veier tungt når banken skal låne ut penger til deg.

Faktorene som banken ser på:

  • Hvor mange er det i familien? Har dere mange barn? Bor du alene?
  • Din inntekt – hva tjener du? Du får ikke låne mer en maks 5 ganger din årsinntekt.
  • Har du mye gjeld fra før?
  • Har du bil?
  • Søker du lån alene eller med medlåner?
  • Hvordan ser din betalingshistorikk ut? Har du mange betalingsanmerkninger eller inkasso?

Din familiesituasjon

Å ha barn koster penger. Dette vet banken og de tar derfor med antallet barn i ekvasjonen når de skal bestemme hvor mye du får låne.  Er du dessuten aleneforsørger eller har mange barn så påvirker dette  utfallet av din lånesøknad.

Låner du alene?

Å bo alene gjør at du er mer sårbar for forandringer i økonomien. Med bare en inntekt er det en større risiko om du blir langtidssykemeldt eller mister jobben. Dette vet lånegivere og det gjør at de er mer restriktive med å låne ut om du er en som søker lån. Et tips er å søke med medlånetager – da blir lånet basert på begges inntekt – noe som ofte gir høyere lånebeløp.

Skal du låne med eller uten sikkerhet?

Har du bolig kan du låne med sikkerhet i boligen din. Et lån med sikkerhet er ofte billigere enn et lån uten sikkerhet. Lån med sikkerhet i bolig får maks være 85% av boligens verdi. Har du ikke mulighet å stille med sikkerhet i bolig kan et forbrukslån være en løsning. Denne lånetypen har ofte dyrere renter men du kan bruke pengene til hva du vil. 

Din inntekt og din nåværende gjeld

Dette er kanskje de to viktigste faktoren. Har du høy inntekt så får du låne mer. Har du lite gjeld så får du også låne mer. Regelen er at du kan låne 5 ganger årsinntekten din. Du kan selv regne ut hvor mye du får låne ved å ta 5 ganger årsinntekten og dra vekk din nåværende gjeld. Men tenk alltid på at lånegivere kan ha forskjellig praksis så du kan alltid sende inn en uforpliktende søknad via en låneagent for å se hvilke lån som er tilgjengelige for deg.

 

Søk forbrukslån her