Hvordan finne beste forbrukslån?

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet på opptil 600 000 kr, og er blant de dyrere lånetyper på markedet. Det er store forskjeller på vilkår hos forskjellige forbrukslån. Rentene kan variere fra fra rundt 5% på de billigste opptil over 50% på de aller dyreste smålånene. Ved å finne laveste rente og gunstigste vilkår, kan du spare mye på ditt nye forbrukslån. Det er penger du kan bruke for å betale ned ditt lån raskere.

Hva bør du tenke på før du søker forbrukslån?

Før du begynner å utforske lånemarkedet er det viktig å være ærlig med deg selv, har du råd til å ta et forbrukslån? Sliter du allerede med å få endene til å møtes kan et forbrukslån være lokkende for å underlette økonomien, men rentekostnader på et nytt lån kan også ta knekken på din økonomi om du allerede har minimalt å rutte med. Da bør du vurdere andre muligheter. Har du råd og bra betjeningsevne til å klare kostnadene til et nytt forbrukslån er det viktig å legge kruttet på å finne beste forbrukslån.

Slik søker du forbrukslån

Enkleste måte å søke forbrukslån er å gjøre det på nettet.

 • Fyll i søknadsskjema på långiverens nettside
 • Signer med BankID
 • Motta lånetilbud etter godkjent kredittsjekk
 • Aksepter lånetilbud og signer med BankID
 • Forbrukslånet utbetales til din bankkonto

Slik finner du beste forbrukslån

Oppskriften på å finne det beste forbrukslånet kan være tidkrevende. Du må finne den långiveren som kan tilby deg laveste effektive rente og beste vilkår. Det er nemlig den effektive renten som bestemmer hvor dyrt eller billig forbrukslånet ditt blir.

 

Med et hav av långivere som tilbyr forbrukslån, er det ikke lett, men finkjemmer du lånemarkedet, og søker lån hos så mange aktører som mulig, kan resultatet bli et mye billigere lån enn om du hadde valgt en av de første tre lånetilbudene du fikk. Derfor er det viktig å sammenligne flest mulig lån så det blir så billig som mulig, med så bra vilkår som mulig for deg og din økonomi.

Tips på å finne beste forbrukslån

 • Bestem lånesum og lån akkurat så mye som du behøver
 • Velg kortest mulig nedbetalingstid
 • Skaff deg oversikt før du søker – bruk sammenligningssider
 • Bruk en lånemegler – da søker du hos flere långivere så du er sikker på at du får det beste tilbudet
 • Sammenlign lånetilbudene for å finne laveste effektive renten
 • Søk sammen med andre – En medsøker kan gi bedre vilkår og lavere rente

Hvilke faktorer påvirker kostnaden på ditt forbrukslån?

I tillegg til den effektive lånerenten er det lånesummen og nedbetalingstiden du velger som bestemmer den totale lånekostnaden på ditt lån. Vanligvis kan en kortere nedbetalingstid gi deg billigere totalkostnader på lånet.

 

Du kan betale ned ditt forbrukslån innen 5 år, men klarer du å betale det raskere kan det lønne seg, og du kan spare mange tusenlapper. Derfor bør du vurdere nøye, hvor stort beløp du faktisk behøver å låne, og siden om du kan klare en raskere nedbetalingsplan enn 5 år på ditt forbrukslån.

 

Tenk på at lånerenten du får tilbud om er helt individuell og baseres på din kredittscore og økonomi. Låneeksemplene du ser på långiveres nettsider er eksempler og hvilken rente du faktisk får tilbud om kan være både høyere og lavere enn eksempelrenten.