Slik forbedrer du din kredittverdighet

Har du søkt om lån men fått avslag?

Det er flere grunner til at banken eller långiveren sier nei til å låne ut penger til deg. De vanligste grunnene er din tidligere betalingshistorikk  i kombinasjon med inntekt og din nåværende gjeldsbyrde.

Selv om det kan være irriterende å få avslag på lånesøknaden, så er det er viktig å tenke på at kredittsjekken som banken tar sin beslutning på er en sikkerhet også for deg som låntager. Kredittsjekken er et verktøy for at banken ikke skal låne ut penger der det finnes en risiko for at de ikke kan betales tilbake igjen.

 Tips! Har du mange smålån og kredittlån så kan det lønne seg å samle lån.

4 tips for å forbedrer din kredittverdighet

 1. Vent til du blir eldre med å låne
  Jo yngre du er dess mindre sjanse er det for at du få innvilget lån. Statistisk sett er det flere yngre som sliter med å betale sine regninger. Derfor gir lav alder dårligere score når det kommer til kredittverdighet. Det hjelper også på om du er relativt stabil i din bosituasjon, og at du har samboer eller er gift.
 2. Få opp årsinntekten
  Et av de aller viktigste kriteriene for din kredittverdighet er din inntekt. Jo høyere inntekt du har dess mer får du låne. I Norge får du ikke låne mer enn 5 ganger din årsinntekt. Stabilitet er nøkkelordet her også – Sørg for at du har fast ansettelse og forsøk å få opp lønnen så godt det går før du søker om lån. Kanskje kan du ta en ekstra jobb? Eller jobbe overtid på din nåværende jobb?
 3. Betal ned lån dyre lån
  Har du mye gjeld fra før? Se over dine lån og se om du kan betale ut noen eller refinansiere de. Dette er spesielt viktig når det kommer til lån uten sikkerhet som forbrukslån og kredittkort. Lån uten sikkerhet er dyre lån, og jo flere du kan betale ut eller refinansiere jo bedre.
 4. Se over din betalingshistorikk
  Har du en betalingshistorikk som viser at du er en dårlig betaler så påvirker dette kredittverdigheten din negativt. Dette viser banken at du ikke har styr på din økonomi. Rydd opp i inkassosaker og betalingsanmerkninger før du søker lån. Det er svært få banker som vil gi deg lån med betalingsanmerkninger. Det finnes noen långivere som kan gi deg lån med betalingsanmerkning om du kan stille med sikkerhet i bolig, men disse er i fåtall.

Hva er en kredittvurdering?

En kredittvurdering er en prosess der en lånegiver eller annen virksomhet, skaffer kredittopplysninger om en person fra et kredittopplysningsbyrå. Dette gjøres vanligvis når du søker kredittkort eller får innvilget et forbrukslån. Formålet med kredittvurderingen er å evaluere lånesøkerens kredittverdighet og risikoprofil.

Under en kredittvurdering sjekker banken eller långiveren informasjon som betalingshistorikk, inntektsnivå, nåværende gjeldsbyrde og eventuelle betalingsanmerkninger hos kredittopplysningsbyråene. Dette gir dem en bedre forståelse av søkerens evne til å tilbakebetale lånet i fremtiden. Faktorer som betalingsanmerkninger, lav inntekt eller et allerede stort lån kan øke risikoen for långiveren, og derfor kan det føre til at lånet blir avslått eller at søkeren blir tilbudt en høyere rente for å kompensere for den økte risikoen.

Du kan sjekke din egen kredittverdighet

Er du usikker på din kredittscore så kan du selv sjekke kredittverdigheten din før du søker om lån. Da får du et innblikk i om du vil kunne få et lån innvilget eller ikke. Kredittopplysningsbyråene må ha konsesjon fra Datatilsynet til å drive virksomheten.

De tre største i kredittopplysningsbyråene i Norge er:

 • Dun & Bradstreet Norge (Tidligere Bisnode)
 • Experian
 • Tietoevry
 • Creditsafe

De henter informasjon fra folkeregisteret, brønnøysundregistrene og inkassoselskaper. Utfra opplysningene de får inn tildeles du en kredittscore mellom 0- 100 poeng som banken legger som grunnlag for din søknad.  Et bra tips er å bruke Gjeldsregisteret for å få oversikt over din forbruksgjeld.

Gjenpartsbrev når det bli utført en kredittsjekk

Om noe utfører en kredittsjekk på deg så har du krav på et såkalt gjenpartsbrev. Gjenpartsbrevet skal inneholde de samme opplysningene som er gitt til banken eller lånegiveren som bestilte kredittsjekken. Utover dette skal et gjenpartsbrev inneholde følgende:

 • Gjenpartsbrevet skal også inkludere de personopplysningene som ble brukt til å beregne kredittscoren. Dette for at du skal kunne forstå logikken bak kredittscoreberegningen og skjønne hvorfor du fikk akkurat den kredittscoren.
 • Gjenpartsbrevet skal også opplyse om kildene til de aktuelle opplysningene, hvem som mottar opplysningene, og datoen for kredittvurderingen.
 • Gjenpartsbrevet skal inneholde tydelig kontaktinformasjon til kredittopplysningsvirksomheten og personvernombudet.

Banker som lar deg søke lån med betalingsanmerkninger

 • Norsk Refinansiering
  Lånebeløp

  300 000 – 10 000 000 kr

  Rente fra

  2.99 – 13.50%

  Aldersgrense

  18 år

  Godtar betalingsanmerkning

  Ja

  Utbetalning

  1-3 dager

  Søk nå
  Annonselenke
  Kan stille bolig som sikkerhet
  Godtar betalingsanmerkninger
  Enkelt å søke
  Søk her
  Annonselenke
  Godtar betalingsanmerkninger:
  Ja,
  Min-/maks låneperiode:
  1-30 år
  Søk med BankID:
  Ja
  Utbetaling:
  1-3 dager
  Etableringsavgift:
  0 kr
  Termingebyr:
  0 kr
  Eksempel: Lånebeløp 2 mill. Eff. rente 5,58% o/25 år. Kostnad 1 659 238 kr. Totalt 3 659 238 kr.
 • Okida
  Lånebeløp

  300 000 – 20 000 000 kr

  Rente fra

  3.5 – 8.0%

  Aldersgrense

  23 år

  Godtar betalingsanmerkning

  Ja

  Utbetalning

  1 dag

  Søk nå
  Annonselenke
  Godtar betalingsanmerkninger
  Tjenesten er gratis og uforpliktende
  Enkelt å søke
  Søk her
  Annonselenke
  Godtar betalingsanmerkninger:
  Ja,
  Min-/maks låneperiode:
  1-30 år
  Søk med BankID:
  Ja
  Utbetaling:
  1 dag
  Etableringsavgift:
  0 kr
  Termingebyr:
  0 kr
  Eksempel: Lånebeløp 2 mill. Eff. rente 5,95% o/25 år. Kostnad 1 668 466 kr. Totalt 3 668 446 kr.
 • Viktig med god økonomisk disiplin

  Det er viktig å ha god økonomisk disiplin, en positiv betalingshistorikk og ha inntekt som er høy nok for å forbedre sjansene for å få lavere renter og få innvilget forbrukslån og kredittkort med gunstige vilkår. Kredittvurderingen bidrar til å sikre at låntakeren får tilbudt lån som er tilpasset deres økonomiske situasjon og evne til å betale tilbake.