Kredittlån

Kredittlån er en fleksibel låneform der du får innvilget en låneramme på et bestemt beløp. Du disponerer dette rammelånet og gjør selv uttak fra kredittkontoen når du vil. Sammenlign kredittlån her og finn det beste kredittlånet for ditt behov.

Kredittlån kommer som rammelån i form av kontokreditt eller som et kredittkort.

Kredittlån – et fleksibelt lån

Kredittlån kommer i flere former og mange bruker benevnelsen for lån uten sikkerhet – som forbrukslån og smålån. Kjært barn har mange navn – Fleksilån, mastercard, kredittlån eller som rammelån hos tradisjonelle banker – denne fleksible måten å låne penger på er populær og har mange benevnelse. Uansett navn, et  kredittlån er en fleksibel låneform som gir deg tilgang til penger når du behøver det.

Kriterier for å søke kredittlån

Kriterienene for å søke og få innvilget kredittlån kan variere mellom ulike långiverene – men de fleste stiller disse minimumskravene til deg som søker kredittlån.

 • Du må være myndig – altså må du være minst 18 år gammel
 • Du må ha fast inntekt – inntektskrav varierer men ligger ofte på over 200 000 kroner i årsinntekt
 • Du må være folkebokført i Norge
 • Du kan ikke ha inkasso
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkning

Hva er kredittlån?

Kredittlån er et rammelån. Det fungerer på samme måte som et kredittkort, men har ofte høyere summer. Du kan søke kredittlån både med og uten sikkerhet. Når du får innvilget et kredittlån får tilgang til en konto med en fastsatt låneramme som du kan ta ut penger fra etter ditt behov.

quote
Et kredittlån er et rammelån og fungerer på samme måte som et kredittkort, men har ofte høyere summer.

Forskjell mellom kredittlån og forbrukslån

Den største forskjellen på kredittlån og forbrukslån er at når du får innvilget et forbrukslån så får du overført hele lånesummen til din konto direkte. Du begynner altså å betale renter for hele lånesummen med en gang. Med et kredittlån setter banken en låneramme og du velger selv hvor mye du vil låne av denne rammen. Når du overfører penger til kontoen din starter rentene å tikke.

 • Et innvilget kredittlån på 100.000 kroner på kredittkonto -/kredittkort – her bestemmer du selv hvor mye du vil overføre/ bruke av rammelånet.
 • Et innvilget forbrukslån på 100 000 kroner gir 100 000 kroner direkte innbetalt på konto

Fordeler med kredittlån

 • Du har tilgang til penger når du behøver det
 • Du blir bare belastet rente for den aktuelle summen du bruker av rammelånet
 • Kredittlån er en fleksibel låneform med fleksibel tilbakebetaling
 • Et kredittlån gir stor økonomisk frihet
 • Du kan bruke pengene til hva du vil
kredittlån

Ulemper med kredittlån

 • Du må ha disiplin – tenk på å ikke låne mer en du absolutt behøver.
 • Husk at kredittlånet er et dyrt lån, selv om du har tilgang til pengene så skal disse betales tilbake.
 • Kredittlån har ofte dyrer renter enn andre lånetyper.
 • Kredittrammen påvirker din kredittverdighet selv om du ikke har utnyttet kreditten.
 • Det er lettere å gjøre spontankjøp med et kredittlån – da det allerede er innvilget opp til en bestemt låneramme.

 

Hvordan utbetales kredittlån?

Kredittlån gir deg tilgang til pengene via en kredittkonto eller et kredittkort – du bestemmer selv hvor mye du vil overføre til din konto av den satte kredittrammen.

Kredittlån og renter

Tar du et kredittlån i form av et kredittkort får du ofte en rentefri periode opptil 45 dager. Deretter løper renten som ofte er høy. Renten på et kredittlån på konto er også ofte høyere enn på smålån og andre lån uten sikkerhet. Men fordelene er  at du ikke blir belastet rente for hele beløpet med en gang om du ikke bruker det.  Et Forbrukslån derimot betales ut med hele beløpet med en gang lånet er innvilget og låntaker betaler renter fra første dag.

Hvordan utbetales kredittlån

Et kredittlån gir deg lov til å låne opp til rammen du får innvilget. Disse pengene får du tilgang til gjennom en kredittkonto i banken eller et kredittkort. Du bestemmer selv hvor mye du vil låne av summen du har fått innvilget. Dette skiller seg fra for eksempel forbrukslån der du får inn hele lånesummen på din konto med en gang du blir bevilget lånet.

Nedbetaling av kredittlån

Et kredittlån bestemmer du selv over – du kan betale tilbake alt med en gang eller vente til du har penger. Renten belastes den delen av rammelånet du bruker. Dette gir større fleksibilitet men gjør også at rentene er ofte  dyrere på kredittlån en på andre låneformer.

Vårt tips er å alltid betale ned kredittlån så hurtig som overhodet mulig. Har du mange kredittlån kan det være en ide å refinansiere.

Kan man refinansiere kredittlån?

Ja – du kan refinansiere kredittlån. Du kan refinansiere kredittlån med et lån uten sikkerhet eller et med sikkerhet i bolig. Når du refinansierer kredittlån tar du opp et nytt lån med billigere rente og bedre vilkår og baker inn kredittlånet i dette. Dette er spesiellt gunstig om du har flere dyre kredittlån. Har du mange kredittlån kan dette være smart da du blir kvitt alle kreditt lånene til fordel for et nytt lån. Refinansiering av kredittlån  kan gi deg bedre  oversikt og ofte bedre økonomi.

Les mer om dine muligheter for refinansiering her.